avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligații fiscale pentru vânzarea a două terenuri?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligații fiscale pentru vânzarea a două terenuri?

Subiect: Obligații fiscale pentru vânzarea a două terenuri construibile în 2025 – am de plătit TVA sau alte taxe ?

Bună ziua,
Am o nedumerire legată de obligațiile fiscale pentru două tranzacții de vânzare a unor terenuri construibile și aș aprecia orice clarificare sau sfat din partea voastră.
Contextul tranzacțiilor:
* În luna mai 2025, am vândut două terenuri construibile către o singură familie (un teren către soră și celălalt către frate).
* Istoricul terenurilor:
* Primul teren a fost primit prin donație de la bunica mea în 2021.
* Al doilea teren a fost primit tot prin donație de la bunica mea în aprilie 2025.
* Ambele terenuri au fost parcelate de bunica mea în urmă cu 10 ani.
* Detalii tranzacții:
* Prima tranzacție: Terenul primit în 2025, vândut cu 130.000 EUR (aproximativ 650.000 RON).
* A doua tranzacție: Terenul primit în 2021, vândut cu 127.000 EUR (aproximativ 635.000 RON).
* Ambele vânzări au fost autentificate la același notar, la o diferență de 10 zile între ele.
* Sursa fondurilor cumpărătorilor a fost un credit bancar.
* Ce mi-a comunicat notarul: La autentificarea contractelor, notarul a calculat și reținut impozitul pe transferul proprietăților imobiliare (3% și 1% din valoare) si mi-a comunicat că nu am alte taxe de plătit (de exemplu, TVA).
Întrebarea mea: Având în vedere că am vândut două terenuri în același an, există riscul ca ANAF să considere aceste tranzacții ca parte a unei activități economice? Ar trebui să plătesc TVA sau alte taxe suplimentare (de exemplu, impozit pe venit sau contribuții sociale)?
Menționez că sunt persoană fizică, nu am PFA sau SRL, și nu desfășor activități comerciale regulate cu terenuri.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și orice sfaturi!
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2025
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Tva la vanzare apartament detinut de firma CMARGARIT CMARGARIT Buna ziua, O societate comerciala a achizitionat un apartament in anul 2007 cu taxare inversa la TVA. Acum societatea doreste sa vanda acel apartament. ... (vezi toată discuția)
Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)