avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... As dori sa descriu urmatoarea situatie: mama mea a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

As dori sa descriu urmatoarea situatie: mama mea a ramas vaduva in urma cu ceva ani ...

Buna ziua!
As dori sa descriu urmatoarea situatie: mama mea a ramas vaduva in urma cu ceva ani, ramanand cu 3 copii minori in intretinere (2 baieti si o fata). Dupa cativa sora mea si eu am parasit casa parinteasca ramanand cu celalalt baiat care s-a insurat. Intrucat mama mai avea o anexa separata in aceeasi curte, a permis fratelui si norei sa locuiasca in casa ei iar ea s=a mutat in anexa, in conditii precare (lipsa baii, toaleta in fundul curtii, apa de la fantana, fara masina spalat etc). Inca de la inceput au existat neintelegeri intre mama mea si frate respectiv nora, din cauza neimplicarii acestuia in treburile gospodariei si neoferind ajutor decat contra cost in ultima perioada conform cerintelor acestuia = motivul fiind ca pana nu ii da casa cu acte nu face nimic. Intrucat in ultima perioada (dupa 20 ani) situatia a devenit foarte tensionata, mama ar dori evacuarea acestora din propria locuinta. As dori sa imi comunicati in ce conditii se poate face acest lucru?
Va multumesc anticipat ptr. raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 18:56, 30 Iulie 2025
printr-o actiune judecătorească simplă numită evacuarea ocupantului/ocupanților.
Cred ca este putin mai complicat , trebuie mai intai facuta succesiunea dupa tata daca nu s-a facut inca pentru ca acel frate are dreptul la o cota parte impreuna cu ceilalti mostenitori rezervatari din bunurile detinute de tata . Daca masa succesorala este de 50% cu mama atunci mama va primi 1/4 si copiii vor imparti restul de 3/4 . Se va face iesirea din indiviziune si cine vrea sa ramana singur proprietar va trebui sa le plateasca sulte celorlalti . Deci mama va avea 50% plus 1/4 din partea sotului iar copiii fiecare cate 1/4 . Va sfatuiesc pe d-voastra si sora sa nu renuntati la partile d-voastra pentru ca atunci vor reveni automat celorlalti , pactic se va mari si cota fratelui recalcitrant . Mergeti la un avocat pentru mai multe lamuriri , situatia poate fi diferita in functie de multe alte circumstante .
răspunsul s-a mărginit la întrebarea din topic ”mama ar dori evacuarea acestora din propria locuinta. As dori sa imi comunicati in ce conditii se poate face acest lucru? ”. nu s-a solicitat in topic ”dezbaterea unei eventuale succesiuni”.
pe de altă parte ,participarea mea pe acest forum nu este aceea de etalare a cunostintelor juridice ,ci pur si simplu de-a oferi un potential ajutor celor ce intreabă cu bună-credință. scuzati-mă că am părerea că prin răspunsurile mele pot ajuta și nu complica. înțeleg,pentru unii e prea mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vasile Braun a scris:

pe de altă parte ,participarea mea pe acest forum nu este aceea de etalare a cunostintelor juridice ,ci pur si simplu de-a oferi un potential ajutor celor ce intreabă cu bună-credință.

Absolut sigur și intenția lui Etsy123 a fost tot doar aceea de a ajuta, nu de a-și etala cunoștințele juridice sau de a vă contrazice categoric. Îmi pare rău că nu i-ați perceput așa mesajul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa renovata,lipsa dovezi olga2011 olga2011 sora mea a modificat casa parintesaca,renovata de la fundatie, in 1969,cu banii ei,in casa au ramas o un frate si parintii,ea si-a pastrat o camera si o ... (vezi toată discuția)
Succesiune proprietar decedat michelle_amy michelle_amy Buna ziua, Tatal meu a decedat in luna ianuarie a.c. ,fiind unicul proprietar mentionat pe actul de proprietate al apartamentului.Suntem 5 copii adulti si ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa frate mioararadu mioararadu Am titlul de propietate pe terenul si casa parintilor mei pe numele bunicului din partea tatalui .Mostenitorii fiind tatal meu decedat unchiul meu decedat si ... (vezi toată discuția)