avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unitate externa AC in interiorul balconului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unitate externa AC in interiorul balconului

Buna ziua,
Am cumparat un apartament in bloc nou. Unitatea de aer conditionat este pozitionata in interiorul balconului, pe podea, cu orientare catre usa de la living, nu catre exterior. Cand functioneaza se face o caldura de nesuportat in balcon. Am luat legatura cu dezvoltatorul si mi-a permis sa mut unitatea externa pe aceeasi laterala a balconului, dar pe partea ei externa, folosind aceeasi firma care a efectuat partea de instalatie a blocului. Echipa care e efectuat mutarea mi-a comunicat ca exista pericol de explozie oricand din cauza supraincalzirii unitatii externe de AC. La numai cateva luni am primit notificare de la Asociatia de proprietri sa aduc unitatea externa inapoi in interiorul balconului pentru ca "modifica aspectul exterior al blocului". Am platit in total pentru cele doua mutari 1200 lei si am pierdut si tot freonul din unitatea externa. Acum sta in balcon ocupandu-mi spatiul inutil pentru ca nu pot folosi AC-ul in aceste conditii. Toate blocurile au unitatile externe montate in exterior (de aceea se numesc unitati externe). Ce pot face in aceasta situatie? Ce cai legale exista pentru a demonstra inutilitatea AC-ului atat timp cat unitatea externa este in aceasta pozitie? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2025
dl62, utilizator
Cel mai recent răspuns: dl62 , utilizator 18:22, 17 August 2025
Buna ziua

Cea mai simpla varianta este sa cautati documentatia tehnica a unitatii de aer conditionat. Acolo producatorul spune care sunt conditiile de instalare (distante minime, maxime, temperatura minima si maxima etc...)

De instalat pe exteriorul balconului nu o puteti face decat cu acordul asociatiei pentru ca, intr-adevar, modifica aspectul blocului, iar fatada este proprietate comuna.

Sincer cred ca firma cu care ati lucrat nu si-a facut treaba corect. Nu ar fi trebuit sa pierdeti agentul frigorific si ei ar fi trebuit sa stie conditiile de instalare, pentru ca de-asta i-ati platit nu?
Nu mi-e clar ce fac/au făcut alti proprietari care si-au instalat AC in condominiul în care locuiți.

Chestia cu modificat aspectul exterior ar fi valabila doar dacă există o HCL care tratează această chestiune, la nivelul aspectului exterior al tuturor blocurilor din localitate.

Altfel, asociatia nu poate legal sa va interzică montajul exterior.

Neștiind exact ce anume au invocat, cei de la asociatie, nu pot sa va sugerez o cale legală.

Orice acțiune in instanta, cel putin in perspectiva art. 52 din legea 196/ 2018, presupune cunoașterea situației de fapt.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Cea mai simpla varianta este sa cautati documentatia tehnica a unitatii de aer conditionat. Acolo producatorul spune care sunt conditiile de instalare (distante minime, maxime, temperatura minima si maxima etc...)

De instalat pe exteriorul balconului nu o puteti face decat cu acordul asociatiei pentru ca, intr-adevar, modifica aspectul blocului, iar fatada este proprietate comuna.

Sincer cred ca firma cu care ati lucrat nu si-a facut treaba corect. Nu ar fi trebuit sa pierdeti agentul frigorific si ei ar fi trebuit sa stie conditiile de instalare, pentru ca de-asta i-ati platit nu?

Multumesc pentru raspuns

latka a scris:

Nu mi-e clar ce fac/au făcut alti proprietari care si-au instalat AC in condominiul în care locuiți.

Chestia cu modificat aspectul exterior ar fi valabila doar dacă există o HCL care tratează această chestiune, la nivelul aspectului exterior al tuturor blocurilor din localitate.

Neștiind exact ce anume au invocat, cei de la asociatie, nu pot sa va sugerez o cale legală.

Orice acțiune in instanta, cel putin in perspectiva art. 52 din legea 196/ 2018, presupune cunoașterea situației de fapt.

[/quot

dl62, utilizator
Au invocat ca in contractul de vanzare cumpărare de la dezvoltator se specifica ca fațada blocului nu poate fi modificata.

dl62 a scris:

latka a scris:

[/quot

dl62, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fatada a blocului - definitia si delimitarea ei Korady Korady Bunza ziua! As vrea sa ma lamuriti va rog intr-o privinta. In contractul semnat cu dezvoltatorul blocului nou in care locuiesc, se precizeaza ca locatarii nu ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am o intrebare, va rog! blocul in care locuiesc acum ... andreipr23 andreipr23 Buna seara, Am o intrebare, va rog! Blocul in care locuiesc acum este in reabilitare termica si doresc sa pun aer conditionat. Pot dupa ce se termina ... (vezi toată discuția)
La reabilitarea blocului, este legal sa considere ac-ul deseu? ana-cristina ana-cristina Domnul administrator al blocului nostru ne-a anuntat aseara la ora 19 ca in doar 3 zile (2 de weekend) incepe reabilitarea termica a blocului si ca ori ... (vezi toată discuția)