avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau să mă recăsătoresc înainte de a naște, dar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau să mă recăsătoresc înainte de a naște, dar nu am încă sentința de divorț

Buna ziua,

As avea nevoie de ajutor cu o parere sau un sfat in legatura cu situatia mea. Pe 26.08 anula asta in teorie am divortat de sotul meu. In urma sedintei de judecata au postat la dosar urmatorul update: 26.08.2025 Admite cererea de chemare în judecată formulată de petentii X si Y. Dispune desfacerea căsătoriei încheiate între părţi la data de X.X.2021 în .........., ........ şi înregistrată sub nr. xxxxx/xx.xx.2021, în Bucuresti, Sector 4, prin acord. Ia act de acordul părtilor si dispune păstrarea de către petentă a numelui dobândit prin căsătorie. Definitivă. Prezenta hotărâre se va comunica din oficiu, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă autorităţilor competente, în vederea înscrierii menţiunilor corespunzătoare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei,astăzi, 26.08.2025.

Ideea este ca doresc neaaprat sa inchei casatoria cu noul meu logodnic care este si tatal viitorului nostru copil. Copilul trebuie sa ne nasca acum in a doua parte a lui Septembrie. Nu am inca redactata hotararea finala de la judecatorie, dar decizia de divort este definitiva si avocata a zis ca imi poate obtine un certificat de grefa pana la emiterea documentului cu sentinta finala. Cu toate astea la starea civila am intrebat si doamna de acolo a spus ca nu accepta asa ceva, doar sentinta finala ca pot sa mai existe apeluri etc. I-am explicat ca nu se mai poate face apel, decizia e deja finalizata, e doar o chestiune de redactare a ei. Nu cred ca a inteles prea bine, ei stiu doar procedura clasica si nu se abat de la ea.

Eu am bagat divort de sot, inca de cand am descoperit ca sunt gravida cu noul partener, dar a durat foarte mult procedura, chiar daca e un divort de comun acord. Am mai prins si vacanta judecatoreasca :( In acelasi timp starea mea de sanatate nu este cea mai buna. Am intrat deja in concediu medical pentru ca am risc foarte mare de pre-eclamsie in sarcina si tensiunea 160/110 pentru care iau tratament antihipertensiv. Eu aveam oricum niste probleme cardiace anterior care ma afecteaza foarte tare acum. Este o nastere considerata cu risc foarte crescut, nu imi dau seama daca voi fi bine sau nu dupa si voiam neaaparat sa ma casatoresc inainte de nastere.

Exista ceva ce pot face ca sa se intample asta? Pot cere primarului sa ma casatoreasca cu certificatul de greja, poate sa depun vreo cerere ceva acolo? Exista vreo posibilitate ca sa obtin de la judecatoria sector 5. unde a avut loc divortul ajutor cumva ca sa prioritizeze grefiera scrierea sentintei pe care sa o depun ulterior la starea civila? Avocata mea zice ca nu are acces la grefiera, si ca nu poate face abosolut nimic, ca au timp la dispozitie 30 de zile sa o redacteze si ca in realitate poate dura si mai mult. Dar poate are altcineva relatii ceva? :(

Sunt destul de disperata si as aprecia orice tip de ajutor.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Nu aveti ce sa faceti, decat sa așteptati.
Oricum, copilul nu il veti putea trece pe numele noului partener decat în urma stabilirii paternitatii.
Copilul conceput in timpul casatoriei are ca tata pe soțul mamei. Deci exact asa va fi trecut si in certificatul de nastere al copilului.
acest răspuns util
Vă stresați fără rost, mai ales că aveți și probleme medicale.
Legal copilul va fi al soțului de care divorțați, așa e legea.
Veți rezolva prin altă acțiune în instanță paternitatea copilului.
acest răspuns util
Cu privire la faptul că tatăl copilului este prezumat soțul de care tocmai ați divorțat, vi s-a explicat aici.
Cu privire la desfacerea căsătoriei, eu aș formula o petiție la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor, unde aș arăta motivele urgenței și toate actele pe care le aveți și cele pe care urmează să le primiți de la instanță, solicitând efectuarea mențiunii divorțului în baza de date, cu confirmarea între instituțiile statului eventual, în vederea încheierii căsătoriei cu tatăl copilului ce se va naște în septembrie. Tocmai s-a informatizat starea civilă și cred că veți reuși dacă abordați de la vârf. Succes!
acest răspuns util
Multumesc tare mult pentru sfat! Cred ca mentiunea divortului in bazele de date se face oricum mai rapid. Ca mesajul de la dosar mentioneaza asa: 'Prezenta hotărâre se va comunica din oficiu, în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă autorităţilor competente, în vederea înscrierii menţiunilor corespunzătoare.' Si daca ar fi sa consider 10 zile, doar lucratoare asta ar veni undeva in jur de 9 septembrie 2025. Avand in vedere ca e deja definitiva de pe 26 august...

Problema mea este ca pentru depunerea dosarului la starea civila am nevoie de hotararea definitiva de divort ca si act de depus. Nu am asta. Timpul de redactare este de 30 zile conform legii. Voi incerca sa formulez si o petitie asa cum sugerati, pentru ca nu e ca si cum nu as fi divortata deja definitiv, e doar o problema de redactare la mijloc....Multumesc inca o data, apreciez un raspuns constructiv din suflet!
acest răspuns util
Încercați cu încredere varianta petiției, întrucât instanțele sunt oricum foarte încărcate, iar contextul vă este nefavorabil, având în vedere suspendarea activității la unele dintre instanțe.
Rugați ca în răspuns să vi se comunice data la care vă puteți prezenta la Serviciul de stare civilă pentru încheierea căsătoriei.
Astfel veți ști sigur când veți merge și nu mai calculați dvs. termene. Și petițiile au termen legal de soluționare de 30 de zile dar sper ca acolo să se înțeleagă caracterul urgent al problemei.
Ultima modificare: Duminică, 31 August 2025
herminast, utilizator

Alte discuții în legătură

Hotarare de divort in urma acordului de mediere Laura_ Laura_ Buna ziua Am incheiat un acord de mediere prin care am divortat, nu am avut nimic de impartit si nici copii impreuna cu fostul meu sot. Acordul a fost judecat ... (vezi toată discuția)
Înscriere divorţ pronunţat în străinătate mapostolro mapostolro Ce paşi ar trebui urmaţi pentru înscrierea menţiunilor pe actele de stare civilă, în urma divorţului pronunţat în Spania? S-a redactat sentinţa, care ... (vezi toată discuția)
Vreau sa recunosc paternitatea ContSters80880 ContSters80880 Salutare Am nevoie de un sfat in legatura cu problema mea: in urma unei relatii cu o femeie casatorita a rezultat un copil.Copilul a fost conceput pana sa se ... (vezi toată discuția)