avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contencios Administrativ sau Judecatorie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contencios Administrativ sau Judecatorie?

Buna ziua,

As dori un sfat privind urmatoarea situatie:
In baza legii 18/1991 am solicitat reconstituirea dreptului de proprietate privind o suprafata de 4Ha apartinand bunicului meu. Intr-o prima faza mi s-au recunoscut doar 1,8Ha, iar in urma unui proces mi s-au recunoscut si restul de 2,2Ha (total 4ha). Contestarile si procesul au durat mult timp, hotararea Tribunalului ramasa definitiva fiind pronuntata in 2001. Urmare hotararii Tribunalului, Comisia Judeteana a emis o Hotarare in 2001 prin care informa Consiliul Local in cauza, ca trebuie sa mi se reconstituie o suprafata de 4,0Ha si ii atentiona sa faca toate modificarile si masurile necesare punerii in posesie si eliberarii titlului de proprietate. Unitatea Teritoriala respectiva a deschis un cont nominal in care an de an am platit impozitul solicitat pentru suprafata respectiva. Mentionez ca pana in 2008-2009 am cultivat suprafetele respective desi nu mi-au fost puse legal in posesie prin procese verbale. Nu a fost emis nici Titlu de proprietate. Din cauza varstei am incetat la un moment dat sa mai cutiv terenurile, eu domiciliind in alta localitate, dar am continuat sa platesc regulat impozitul. In toamna anului 2021 am decis sa arendez respectiva suprafata si m-am prezentat la Primarie pentru punerea in posesie si eliberarea Titlului. Am constatat ca toate terenurile reconstituite bunicului meu au fost date unor alte persoane din localitatea respectiva, iar pentru mine nu mai existau rezerve. Am depus cereri (feb 2022) prin care solicitam punerea in posesie si atentionam ca nu voi mai plati impozit pentru un tereren pe care nu-l am, solicitand si returnarea sumelor platite. Urmare solicitarilor mele, primaria a deschis o actiune in justitie (2022) prin care solicita diminuarea suprafetei legal reconstituite de 4,0Ha, motivand existenta unei reconstituri partiale. In luna mai anul acesta (2025) Tribunalul a respins definitiv cererea lor ca nefondata. Cand am primit Decizia Tribunalului, am revenit la cererea mea din feb 2022 de punere in posesie (iunie 2025) Nu am primit niciun fel de raspuns. Am revenit asupra cererilor in 25 aug 2025.
Nu ma astept sa primesc vreun raspuns. Care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas? O actiune in Contencios pentru refuzul de a da curs Hotararii Consiliului Judetean din 2001 sau o actiune la Judecatorie in baza Legii 18/1991?
Va multumesc pentru timpul si atentia acordate
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2025
interval, utilizator

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate - legea nr. 18/1991 roman84 roman84 Salut ! Bunica`mea are 5.71 hectare pamant pe care plateste impozit anual in ultimii 2 ani de cand sa impus impozit pe terenuri agricole. desi nu il are in ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de proprietate: procedura ContSters110543 ContSters110543 Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai pot sa cer dreptul la o padure forestiera pe care recent am descoperit ca sunt mostenitorul unei persoane defuncte care a ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de punere in posesie... iuli113 iuli113 se poate ca pt un proces verbal de punere in posesie(titlu de proprietate) in care apare suprafata de teren extravilan si suprafata de teren intravilan este ... (vezi toată discuția)