Urmeaza sa devin tata de gemeni si am urmatoarea intrebare - este posibil ca tatal sa intre in CCC incepand cu ziua nasterii, in paralel cu mama care efectueaza concediul de maternitate? Din punctul meu de vederea, dupa studierea celor doua acte legislative care stau la baza celor 2 tipuri de concedii - OUG 158/2005 si OUG 111/2010, raspunsul ar fi DA. Explic mai jos cum am ajuns la aceasta concluzie.
1. Sunt 2 tipuri de concedii diferite reglementate prin acte legislative diferite.
2. Conform OUG 111/2010, care reglementeaza modul si conditiile de acordare ale CCC, reies urmatoarele lucruri.
- Daca ambii parinti sunt eligibili pentru efectuarea CCC, oricare dintre acestia poate beneficia de el.
- Nu exista nicio obligatie privind ordinea efectuarii CCC intre parinti
- Minim 2 luni trebuiesc efectuate de celalalt parinte, daca ambii sunt eligibili, altfel se pierd.
- Art. 15 alin. 1 lit. a) si b) din OUG 111/2010 (care reglementeaza CCC) au urmatorul cuprins:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență reprezentând indemnizații și stimulent de inserție se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente;
Consider ca tatal copilului se incadreaza la lit. b), acesta neindeplinind conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate.
Vin cu aceasta intrebare deoarece n-am auzit pe nimeni care sa procedeze astfel si ma gandesc ca poate mai exista si alte documente legislative, norme de aplicare pe care nu le stiu.