Bună ziua!
Am cumpărat o mașină de la o persoană ( fără fiscal ) am căutat propietarul din acte pentru a ajunge cu el la o înțelegere să iau fiscalul, m-am înțeles cu el să-i dau suma de 1000 ron în următoarele zile. Dar următoarea zi el a venit cu cheia de rezervă si mi-a furat mașina, apoi la telefon mi-a spus sa i dau 3000 de lei daca mai vreau sa văd masina, ca aia e mașina lui. Am fost la poliție, am depus plângere, a trecut un an de zile si nu s a rezolvat nimic. Este furt sau nu? Propietarul a vandut masina fara fiscal, apoi eu am cumpărat-o de la persoana aia. Ce pot face sa se rezolve mai repede?
DA, este furt. Situația poate fi accelerată prin implicarea unui avocat care să trimită solicitări oficiale la parchet pentru urgentarea cercetării și, dacă este cazul, să inițieze acțiune civilă pentru recuperarea prejudiciului concomitent cu procedura penală, adica sa va recuperati banii achitati pe ea
marianliviuh
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Contract de vânzare cumpărare ați avut? Dacă da, speța ar trebui să fie simplă și trebuie doar urgentat dosarul, eventual faceti o cerere direct la parchet dumneavoastră ca să nu mai dați banii la avocați.
Eu nu am cumpărat masina de la propietarul din acte! M am dus intre timp la proprietar am completat un contract de vânzare cumpărare de mână si l am semnat. Urma să facem un contract de vânzare cumpărare la cineva care se ocupă cu asa ceva dupa ce i ofeream suma de 1000ron
Dvs. ați cumpărat mașina de la o persoană ce s-a prezentat proprietarul mașinii? Adică a afirmat că a cumpărat-o cu acte și fără fiscal și fără a o înmatricula pe numele lui?
Aveți vreo dovadă că ați achitat o sumă pentru mașină? Dacă nu, e greu să meargă înainte dosarul penal.
Vă spun că nu este furt, pentru simplul fapt că din actele aflate la dosar, proprietarul mașinii este cel din acte. Îmi pare rău că v-ați pus singur în situatia asta, oferind niște bani unui intermediar. Care poate a furat mașina. Sau poate el a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu proprietarul din acte. Dvs. puteați descărca de pe internet un astfel de contract. Pe viitor măcar, faceți asta si nu mai cumpărați fara fiscal, vânzarea se face obligatoriu cu fiscal. Dacă vreți să vă susțineți plângerea penală, poate mergeți pe înșelăciune împotriva intermediarului vânzător, care v-a prejudiciat cu suma cerută și achitată, dacă dovediți plata cu înscrisuri, martori. Deși pare că știați situația și ați acceptat-o din start, înainte de a cumpăra mașina.
La vânzarea unui mijloc de transport, vânzătorul trebuie să prezinte certificatul fiscal, conform art. 159, alin (5) din Legea /2015 privind Codul de procedură fiscală, fără acesta actele încheiate sunt nule de drept, conf. alin (6).
Pe scurt: nu sunteți proprietar nici dvs. și nici intermediarul, din povestea prezentată, dar puteți chema la mediere pe ambii, încercând recuperarea prejudiciului prin soluționarea alternativă a litigiului.
Știam că persoana de la care am cumpărat mașina nu este proprietar, el cumparat-o de la proprietar fara fiscal. Îl am și pe el martor, a depus o declarație la poliție.