avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Recalculare pensie
Bună ziua am ieșit la pensie pe 20 August 2024 și in secunda doi am dat în judecata Casa de pensii a Municipiului București pentru nevalorificarea veniturilor nepermanente înainte de aprilie 2001 . Am câștigat procesul Casa de pensii fiind obligata sa imi dea cheltuieli de judecata diferența intre de pensie dobanzi penalizatoare. si rata inflatiei .Am legalizat sentinta executorie de drept definitiva și irevocabila. Am depus sentinta la Casa de pensii a Municipiului București . Casa de pensii a Municipiului București refuza sa îmi dea banii .
Am.depus memorii online la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale la CNPP la Casa de pensie a Municipiului București si pe adresa directoarei casei de pensi .
Am dat și 1000 lei la un executor judecătoresc pe 25 septembrie 2025 poate îmi scoate banii
Întrebarea mea către dvs este următoarea:
Cum ii pot determina sa îmi dea banii mei ? Sa ii depun o plângere penala pe numele directoarei Casei de pensii a Municipiului București pentru abuz în serviciu și pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești?
Cel mai recent răspuns: GMD66 , utilizator 11:14, 16 Septembrie 2025
Ati dat in judecata Casa de Pensii pentru cele 10 - 11 zile , pana a intrat in vigoare Legea 360/2023 ??? Daca ati castigat in instanta ( spre marea mea uimire , Legea 263/2010 avea prevederea ca veniturile nepermanente NU se iau in calcul , n-am idee pe ce prevederi legale au luat judecatorii hotararea ) , atunci clar vi se cuvin acei bani . Cred ca e o suma minuscula , ca pentru cateva zile nu poate fi prea mult . Oricum , de la 01.09.2024 , TOATE sumele pentru care s-a platit CASS inainte de 01.04.2001 , intra in calculul pensiei , deci , pentru perioada de atunci incoace , nu mai are aplicabilitate hotararea judecatoreasca , se aplica legea in vigoare ( efectul este identic ) . E posibil sa nu fi primit Inca acele diferente pentru sporurile nepermanente , acestea ar fi trebuit sa intre la mica recalculare , care - sunt sigura ca stiti - nu s-a terminat . Oricum , legea e clara , indiferent cand operatiunea se va termina , diferentele se vor plati de la 01.09.2024 si pana la zi . Plangere penala pentru directoarea Casei de Pensii Bucuresti ??? Doamne-fereste , e de-a dreptul ridicol … Pensiile le plateste CNPP , nu casele teritoriale … Cand se va termina recalcularea , le veti primi din urma …
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu tind să cred că ați complicat singur lucrurile. De ce nu ați așteptat aplicarea prevederilor art.155(1) și (2) din legea 360/2023 (mica recalculare) care se făcea din oficiu ? În aceste condiții cred că mai degrabă ați pierdut, decat ați câștigat din această recalculare.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Suma nu este minuscula este vorba de 200-250 lei în plus . Am lucrat grupa 1 de munca la Metrorex între 1 mai 1989 și 1 decembrie 2024 . Din 2001 aprilie sunt pe seit. Între 1 mai 1989 -1 aprilie 2001 mi au luat în calcul la judecata și al 13 salariu, siguranța circulație, ore festive , prime , gratificatii, școala personalului. Am de luat 1500 lei cheltuieli de judecata, circa 200 lei în plus la pensie lunar din 20 august 2024 pana la acum dobândă legală bnr și rata inflației. Deci încă 13 luni ori 200 circa 2600 lei plus cheltuieli 1500 lei inseamna 4100 lei pensia mea este 7760 lei . Da după dumneavoastră poate fi minuscul 200 dar pensia va fi 8000 ceea ce ar fi alta chestie.

CHKa a scris:

Ati dat in judecata Casa de Pensii pentru cele 10 - 11 zile , pana a intrat in vigoare Legea 360/2023 ??? Daca ati castigat in instanta ( spre marea mea uimire , Legea 263/2010 avea prevederea ca veniturile nepermanente NU se iau in calcul , n-am idee pe ce prevederi legale au luat judecatorii hotararea ) , atunci clar vi se cuvin acei bani . Cred ca e o suma minuscula , ca pentru cateva zile nu poate fi prea mult . Oricum , de la 01.09.2024 , TOATE sumele pentru care s-a platit CASS inainte de 01.04.2001 , intra in calculul pensiei , deci , pentru perioada de atunci incoace , nu mai are aplicabilitate hotararea judecatoreasca , se aplica legea in vigoare ( efectul este identic ) . E posibil sa nu fi primit Inca acele diferente pentru sporurile nepermanente , acestea ar fi trebuit sa intre la mica recalculare , care - sunt sigura ca stiti - nu s-a terminat . Oricum , legea e clara , indiferent cand operatiunea se va termina , diferentele se vor plati de la 01.09.2024 si pana la zi . Plangere penala pentru directoarea Casei de Pensii Bucuresti ??? Doamne-fereste , e de-a dreptul ridicol … Pensiile le plateste CNPP , nu casele teritoriale … Cand se va termina recalcularea , le veti primi din urma …

V-ați judecat cu Casa de Pensii a Municipiului București, lor trebuie să le faceți plângere penală. La CNPP puteți să le cereți ajutorul în baza art. 123 lit. a) din legea 360/2023.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator
Nu ati inteles ce v-am spus . Ati dat in judecata Casa de Pensii pentru ca , pe Legea 263/2010 ( cea pe care v-ati pensionat ) , nu v-au luat in calcul niste sporuri . Aceasta lege chiar prevedea ca sporurile respective nu se iau in calcul , dar … ma rog , ati obtinut o sentinta in favoarea dvs. Aceasta lege a fost valabila de la data depunerii actiunii si pana in 31.08.2024 , deci 11 zile . La 250 lei majorare a pensiei , ati avea in jur de 80 in plus pentru luna august ( iau de bune aproximarile dvs. ) . De la 01.09.2024 , cand a intrat in vigoare Legea 360/2023 , oricum vi se luau in considerare acele sporuri , nu mai era nevoie de instanta . Aceasta se intampla la asa-zisa “ mica recalculare “ pentru toti cei care au avut sporuri nepermanente , inclusiv pentru dvs. , Efectul este acelasi , cel pe care l-ati obtinut prin tribunal ( cu stresul si cheltuielile aferente ) , cu cel pe care I-ati fi obtinut nefacand nimic , lasand doar sa mearga lucrurile de la sine si sa-i vina randul micii recalculari sa fie aplicata . Ce credeti ca veti rezolva facand plangere penala ? pana se cerceteaza faptele , pana se analizeaza totul , pot trece 2 - 3 ani . Pana atunci , in mod sigur mica recalculare se termina , precum si platile din urma . In contextul financiar actual , pot banui ca exista o directiva , un ordin intern , sa se temporizeze aceasta recalculare ( probabil fara a fi facut public ) . Si atunci , ce ar putea constata parchetul sesizat ? ca acea directoarea nu are nici un fel de vina , ca altcineva a dat acel ordin si dansa e nevinovata . Si punct . Ea nu pateste nimic , procurorul si-a terminat treaba , veti primi raspuns ca sesizarea dvs. nu se confirma . E posibil ca recalcularea pentru dvs. sa fie chiar facuta deja , Casa de Pensii Bucuresti sa fi cerut suma de la CNPP , si sa nu fi fost bugetata inca . Si in acest caz e nevinovata directoarea . Am marea rugaminte , doar pentru curiozitatea mea , sa va uitati cu atentie in sentinta obtinuta , trebuie sa scrie pe ce lege au intemeiat hotararea , pe 263/2010 , sau pe aceasta si pe 360/2023 ( pe una singura , sau pe ambele ) ?
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Am castigat in instanta in anul 2021 , un proces cu o societate ... LUCIAN_D13 LUCIAN_D13 Am castigat in instanta in anul 2021 , un proces cu o societate comerciala privind acordarea unei PRIME DE SUCCES pentru activitatea mea depusa in anul 2011. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am iesit la plv in august 2024 pe legea 263. daca ... panda02 panda02 Buna ziua! Am iesit la PLV in august 2024 pe legea 263. Daca aduc venituri de dinainte de 2001 care includ si sporurile nepermanente, pe formula carei legi se ... (vezi toată discuția)
Condiții speciale de munca am lucrat condiții speciale și ... papacostas papacostas Condiții speciale de munca Am lucrat condiții speciale și grupa 1 de munca la unul și același angajator timp de 35 ani 7 luni . Am depus dosarul în ... (vezi toată discuția)