avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca in blocul in care locuiesc s-a produs un incendiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca in blocul in care locuiesc s-a produs un incendiu la parter ...

Buna ziua, am o întrebare: daca in blocul in care locuiesc s-a produs un incendiu la parter de la o lumânare nesupravegheata și scara blocului a fost afectată (necesita igienizare /reparatii), cine trebuie să plătească pentru aceste daune?
Sunt obligata sa dau eu in judecată vinovatul? Sau asociația de locatari tebuie sa recupereze banii de la vinovat?
Menținonez că asociația dorește să contribuim la aceste lucrări toți locatarii blocului, deși nu este vorba de o lucrare curenta de igienizare.
Cel mai recent răspuns: gena_b , utilizator 18:25, 16 Septembrie 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, art 30, alin 5, dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
Mulțumesc pentru răspuns. Cine trebuie sa acționeze în judecată vinovatul in cazul in care aceasta refuza sa plătească? Administrația sau noi, locatarii?

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Conform legii 196/2018, art 30, alin 5, dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fatada blocului locatarulzo locatarulzo Un vecin a montat aer conditionat pe balcon distrugand din vina lui o parte din fatada blocului,cine suporta reparatiile?raspectivul locatar a mers la ... (vezi toată discuția)
Doresc sa renovez un apartament achizionat recent, dar in baie ... kosty40 kosty40 Doresc sa renovez un apartament achizionat recent ,dar in baie am infiltratii de apa de la vecinul de deasupra. L-am atentionat de cateva ... (vezi toată discuția)
Refulare canalizare intr-un apartament de la parter Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In urma cu cateva saptamani a refulat canalizarea intr-un apartament de la parter. Costurile de reparatie pot fi introduse pe listele de ... (vezi toată discuția)