Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incasare pensie restanta de catre sotia supravietuitoare in cazul in care exista si alti mostenitori (copii)

Tatal meu a decedat si a ramas de incasat o pensie restanta de handicap de la DGASMB in suma de 8500 lei. Ce trebuie sa fac pentru ca i mama mea sa poata incasa aceasta pensie restanta fara ca eu sa renunt total la dreptul de mostenire a bunurilor imobile aflate in proprietatea tatalui decedat? Mai multe birouri notariale mi-au refuzat succesiunea partiala fara sa motiveze explicit .
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:50, 19 Septembrie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primește prin poștă indemnizațiile'?
În practică indemnizațiile persoanei cu handicap le primește persoana însoțitoare sau soțul supraviețuitor.

DGASPC nu plătește nici un fel de pensie.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2025
Dapix, utilizator
Tatal meu incasa pensia de handicap (stimulent financiar pentru integrarea persoanelor adulte cu handicap) pe card bancar dar erau mari restante in livrarea acestor sume care la data decesului constituiau suma de 8500 ron. Banii erau incarcati pe card in mod sporadic si cu multe luni intarziere iar in aces moment nu mai sunt incarcati pe card . DGSAMB a zis ca e nevoie de un certificat de calitate si o declaratie a tuturor mostenitorilor ca sunt de acord ca acesti bani sa fie virarti in contul unei singure persoane. Mai multe birouri notariale au refuzat acest lucru , motivand ca acea declaratie se refera la renuntarea la absolut toata masa succesorala, nicidecum la acordul pentru ca banii sa fie incasati de o singura persoana urmand ca sa ne intelegem intre noi asa cum a spus clar functionarul de la DGAsmb. Ceva e neclar aici si cineva minte :(
V-au refuzat pentru ca este aproape aceeași munca ca pentru o dezbatere succesorală și pentru ca atunci când vă veți hotărî sa dezbateti și restul bunurilor este un chin pentru notar sa ia de fiecare data dosarul de la capăt și sa dea de fiecare data câte un supliment pe o bucățică și încă o bucățică si încă o bucățică.
În plus este dezavantajos pentru dvs din punct de vedere pecuniar. Când trageți linie la final, ați constata că cele n suplimente pe bucăți v-au costat mai mult decât dacă ați fi făcut o singura dezbatere pentru tot.
Pentru ridicarea banilor, se poate foarte bine ca unul dintre dvs sa dea celuilalt o procura prin care sa îl imputerniceasca sa ridice banii.
Ar fi simplu sa fie asa dar DGASMB a specificat clar ca vrea certificat ce mostenitor sau macar certificat de calitate plus procura ca sa vireze banii unui singure persoane. cat traieste mama nu dorim sa facem o succesiune reala pentru a nu-i provoca traume si mai mari.
Certificatul de moștenitor se obține la finalizarea dezbaterii succesiunii. Unde e trauma?
Fără certificat de moștenitor nu puteți incasa banii.

Alte discuții în legătură

Notarul refuza eliberarea unui certificat de calitate de ... genessis63 genessis63 De ce notarul refuza eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor si pretinde efectuarea succesiunii pentru a elibera certificatul de mosternitor ? (vezi toată discuția)
Succesiune mary_inger2007 mary_inger2007 Sunt persoana cu handicap de grd 1 si datorita faptului ca nu ma pot deplasa fara ajutor va implor sa ma ajutati cu un sfat Acum 2 luni mi-a murit mama iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune gratuita si totusi nu cosmin9 cosmin9 a murit bunica si a trebuit sa facem succesiune ca sa inchidem cardul de pensii. cardul nu se putea prelungii - sa -l alimentam noi si sa ramana deschis, sa ... (vezi toată discuția)