Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt în proces de divorț de fostul soț, aflat în închisoare. În prezent sunt însărcinată ...

Bună ziua, sunt în proces de divorț de fostul soț, aflat în închisoare. În prezent sunt însărcinată în șase luni cu concubinul meu; țin să menționez că eu și fostul soț nu mai locuim împreună de trei ani și nu am mai avut contact fizic. Dacă finalizez divorțul înainte de naștere, copilul va fi trecut pe numele fostului soț? Dacă da, cum pot proceda pentru ca el să fie trecut pe numele concubinului? Ne stresăm de câteva zile și nu știm ce să facem.
Contează dacă fostul soț este închis înainte de conceperea copilului ?

P.S Divorțul s-a înaintea tocmai acum fiindcă știu unde îl pot găsi în permanență.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2025
whitehat2001, utilizator
În România oprează prezumația de paternitate (art. 414 Cod civil): Copilul născut în timpul căsătoriei are, prin efectul legii, ca tată pe soțul mamei.
Această prezumție se aplică și copilului născut în primele 300 de zile de la desfacerea căsătoriei (adică după divorț, dacă nașterea survine în acest termen).
Deci, chiar dacă divorțezi înainte de naștere, copilul va fi, automat, trecut pe numele fostului soț, dacă nașterea are loc în termenul de 300 de zile de la desfacerea căsătoriei.
Faptul că soțul este în închisoare sau că nu a existat contact fizic nu schimbă prezumția de paternitate. Pentru ca tatăl biologic (concubinul) să fie trecut în acte ai la dispoziție mai multe căi:
Acțiune în tăgada paternității: După ce copilul se naște și este trecut pe numele fostului soț, se poate introduce în instanță o acțiune prin care se înlătură paternitatea soțului din certificatul de naștere.
Acțiunea poate fi introdusă de tine, de fostul soț sau chiar de concubin (ca tată biologic, prin acțiunea în stabilirea paternității).
După admiterea tăgăduirii paternității, concubinul poate face declarație de recunoaștere a paternității la starea civilă sau se poate obține stabilirea paternității prin hotărâre judecătorească.

Bună ziua asta e singura cale ?
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Dacă fac cununie civilă înainte de naștere și la spital se va prezenta actualul soț ca tată pe certificat are ceva ?
Nu rzolvați nimic așa. Explicațiile pe care vi le-am dat sunt de urmat pentru rezolvarea problemei.
D-le avocat Albu , daca mama e casatorita la momentul nasterii , nu opereaza , in favoarea copilului , prezumtia de paternitate , conform careia copilul are ca tata pe sotul mamei ? Am gasit aceasta informatie pe internet . E falsa ?

Alte discuții în legătură

Divort:ce nume va avea bebelusul? alexa-rozi alexa-rozi Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt insarcinata si sunt in divort.Tatal copilului este un barbat cu care traiesc de foarte multi ani,nu este cel cu care sunt ... (vezi toată discuția)
Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)