Bună ziua, sunt în proces de divorț de fostul soț, aflat în închisoare. În prezent sunt însărcinată în șase luni cu concubinul meu; țin să menționez că eu și fostul soț nu mai locuim împreună de trei ani și nu am mai avut contact fizic. Dacă finalizez divorțul înainte de naștere, copilul va fi trecut pe numele fostului soț? Dacă da, cum pot proceda pentru ca el să fie trecut pe numele concubinului? Ne stresăm de câteva zile și nu știm ce să facem.
Contează dacă fostul soț este închis înainte de conceperea copilului ?
P.S Divorțul s-a înaintea tocmai acum fiindcă știu unde îl pot găsi în permanență.
În România oprează prezumația de paternitate (art. 414 Cod civil): Copilul născut în timpul căsătoriei are, prin efectul legii, ca tată pe soțul mamei.
Această prezumție se aplică și copilului născut în primele 300 de zile de la desfacerea căsătoriei (adică după divorț, dacă nașterea survine în acest termen).
Deci, chiar dacă divorțezi înainte de naștere, copilul va fi, automat, trecut pe numele fostului soț, dacă nașterea are loc în termenul de 300 de zile de la desfacerea căsătoriei.
Faptul că soțul este în închisoare sau că nu a existat contact fizic nu schimbă prezumția de paternitate. Pentru ca tatăl biologic (concubinul) să fie trecut în acte ai la dispoziție mai multe căi:
Acțiune în tăgada paternității: După ce copilul se naște și este trecut pe numele fostului soț, se poate introduce în instanță o acțiune prin care se înlătură paternitatea soțului din certificatul de naștere.
Acțiunea poate fi introdusă de tine, de fostul soț sau chiar de concubin (ca tată biologic, prin acțiunea în stabilirea paternității).
După admiterea tăgăduirii paternității, concubinul poate face declarație de recunoaștere a paternității la starea civilă sau se poate obține stabilirea paternității prin hotărâre judecătorească.
D-le avocat Albu , daca mama e casatorita la momentul nasterii , nu opereaza , in favoarea copilului , prezumtia de paternitate , conform careia copilul are ca tata pe sotul mamei ? Am gasit aceasta informatie pe internet . E falsa ?