avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort:ce nume va avea bebelusul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort:ce nume va avea bebelusul?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt insarcinata si sunt in divort.Tatal copilului este un barbat cu care traiesc de foarte multi ani,nu este cel cu care sunt casatorita.Intrebarea mea este:in cazul in care la termenul din 30 septembrie nu se va finaliza divortul ,iar eu voi naste copilul (in noiembrie e DPN)se poate sa-l trec pe numele concubinului meu?pentru ca nu vreau sa trec copilul pe numele sotului de care divortez.Va multumesc!
Daca la momentul nasterii nu veti fi casatorita, copilul nu va avea tata pe certificatul de nastere decat daca este recunoscut de acesta. Prin urmare, depinde de concubinul dvs daca il recunoaste sau nu, nu puteti "trece pe numele cuiva" copilul.
Nu conteaza cand se finalizeza divortul.
Chiar daca se finalizeza divorul inainte de nasterea copilului, totusi copilul il va avea ca tata pe FOSTUL dvs. sot pentru ca acest copil este CONCEPUT in timpul casatoriei.

Copilul il va avea ca tata pe actualul concubin numai daca va casatoriti cu concubinul INAINTE de nasterea copilului. Altfel recunoasterea pe care ar face-o concubinul nu este valabila. Ea devine valabila numai dupa ce se admite o actiune de tagada de paternitate pentru a inlatura prezumtia ca fostul dvs. sot este tatal copilului.

Luati legatura cu un avocat, dupa ce nasteti, botezati... (sau inainte pentru mai multe lamuriri). Trebuie neaparat facuta actiunea de tagada de paternitate. Pana atunci copilul va avea ca tata pe fostul dvs. sot.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
romascanu, moderator
Asa e, uitasem de prezumtia de conceptie in timpul casatoriei... #-o

Foarte ciudat cum reglementeaza codul familiei prezumtia de paternitate atat pentru fostul sot, daca divortul e inaintea nasterii, dar si pentru actualul sot din momentul nasterii, chiar in intervalul prevazut de lege pentru conceptie prezumatul tata nu era sot, sau mai rau, exista alt sot :O .
Andreea Lisievici a scris:

Foarte ciudat cum reglementeaza codul familiei prezumtia de paternitate atat pentru fostul sot, daca divortul e inaintea nasterii, dar si pentru actualul sot din momentul nasterii, chiar in intervalul prevazut de lege pentru conceptie prezumatul tata nu era sot, sau mai rau, exista alt sot :O .


Eu am dat examen de admitere la Facultatea de drept dupa ce am citit Tratatul de dreptul familiei al lui I. P. Filipescu. Lucram intr-o editura cu tipografie si am urmarit cartea citind-o de pe forma de tipar (cu scrisul in oglinda) pana la legatorie.

E ciudat, dar are logica. Cei care au scris C. fam. gandeau. Mi-e groaza cand ma gandesc la noile proiecte de cod civil si altele... (ba chiar si la ce-au facut cu ultima modificare a C. fam cei care n-au invatat la scoala ca intre desfacerea casatoriei prin divort si incetarea ei prin moartea unuia din soti e o mica diferenta... si altele. Doar vreo trei articole au modificat, dar au scris in ele cam tot atatea tampenii).

ART. 53 C. fam "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei".
Simplu. Infiorator de simplu. Lumea are o gandire foarte conservatoare. Nimeni nu sta sa numere amantii doamnei X, ei vad numai fixul = casatoria.

Sau mai juridic exprimat: fundamentul prezumtiei de paternitate sta in regula (presupunerea) ca sotii au avut relatii de felul acelora din care ar fi putut rezulta copii. Ramane ca cei in cauza (mama si sotul mamei) sa dovedeasca lumii ca se inseala atunci cand presupun asta. Si dovada asta o pot face intr-o actiune de tagada de paternitate.

Acelasi lucru si pentru regula din art 53 alin 2
"Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie".
"Desteptii" care au modificat C. fam in toamna lui 2007 au omis un cuvant in acest text, fapt ce poate sa duca acum la confuzii, dar despre asta voi discuta cand imi va veni bine ... probabil in vreo exceptie de neconstitutionalitate).

Copilul conceput in timpul casatoriei dar nascut DUPA divort, moartea sotului, etc... are ca tata pe fostul sot al mamei daca acest copil s-a nascut la cel mult 300 zile de la divort, de la incetarea casatoriei prin moartea unuia din soti etc, etc.
Nu e firesc ca acest copil sa-l aiba ca tata pe fostul sot al mamei chiar daca intre timp (si fara vina nimanui) tatal sau moare si nu mai poate sa dea declaratii la starea civila?? Ba da.
Daca fostul sot al mamei e in viata (divortat) si vrea sa dovedeasca lumii ca nu el a conceput acel copil, ca e cu neputinta ca acel copil sa fie al sau pentru ca.... , atunci n-are dect sa o faca intr-o actiune in tagada de paternitate. Noi ceilalti (tertii) n-avem de ce sa-l credem (sa-i credem pe fostii soti) pe cuvant. Mai cu seama ca dupa un divort se fac tot soiul de afirmatii, multe din rautate si orgoliu. Acte fratica! Lumea striga dupa acte nu dupa cuvinte!! (hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii de tagada).

Dar daca un copil este conceput in timpul unei casatorii si nascut in alta casatorie. (mama gravida divorteaza si se recasatoreste pana la nastere).
Oops! Avem un conflict de paternitate. Sa fie al primului sot? Sa fie al celui de-al doilea?
Cum rezolva codul familiei acest conflict?
Exact cum l-ar fi rezolvat si ţaţa Mariţa pe "radio şanţ" (aşa cum numeam eu in copilarie intalnirile de la poarta ale taranilor in zilele de sarbatoare). Pai maica, asta-i femeie lasata de barbat pentru ca a facut un copil cu altul. Iar altul asta a luat-o de nevasta.

Daca nu-i adevarat, al doilea sot al mamei n-are dect sa-nchida gura lumii cu o actiune in tagada de paternitate si atunci renaste de plin drept prima prezumtie (copilul e al fostului barbat).
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iulie 2008
romascanu, moderator
Cat de plastic si clar a fost explicata aici esenta dreptului familiei...=D>
Respect!

Alte discuții în legătură

Se poate divorta la notar in cazul cind sotia e insarcinata? nadya-nadya nadya-nadya Buna ziua . sunt insarcinata in 7 luni as putea divorta cu sotul la Notar, si nu in insanta. (copilul neapartinindu-i sotului) :( (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)