Bună ziua, sunt în proces de divorț de fostul soț, aflat în închisoare. În prezent sunt însărcinată în șase luni cu concubinul meu; țin să menționez că eu și fostul soț nu mai locuim împreună de trei ani și nu am mai avut contact fizic. Dacă finalizez divorțul înainte de naștere, copilul va fi trecut pe numele fostului soț? Dacă da, cum pot proceda pentru ca el să fie trecut pe numele concubinului? Ne stresăm de câteva zile și nu știm ce să facem.
Contează dacă fostul soț este închis înainte de conceperea copilului ?
P.S Divorțul s-a înaintea tocmai acum fiindcă știu unde îl pot găsi în permanență.
Pentru astfel de situații prezumția de paternitate este una relativă și poate fi răsturnată prin proba contrară (spre deosebire de prezumțiile absolute, care nu pot fi răsturnate). Este nevoie ca un judecător să constate că sub nicio formă, din închisoare și fără vizite conjugale, soțul actual nu poate fi tatăl copilului și să înlăture prezumția de paternitate printr-o hotărâre judecătorească. Iar calea prin care se ajunge la acea hotărâre judecătorească e acțiunea în tăgada paternității. Pe care v-aș sugera să o introduceți împreună dumneavoastră și tatăl biologic, ca să obțineți și recunoașterea juridică a acestuia ca tată al copilului.