avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare cota din moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare cota din moștenire

Bună ziua.

Situația:
Două persoane căsătorite care au doi copii.

Soția decedează.

Se face succesiunea față de aceasta de către soț și copii.

Pe un bun de valoare foarte mare soții au făcut pe ascuns un contract de vânzare-cumpărare în timpul vieții soției și au "donat" practic unuia dintre copii bunul. Acel copil este o persoană cu probleme sociale care nu realizează venituri și practic nu avea de unde să plătească prețul. O donație mascată în contract de V-C.

Celălalt copil nu a avut habar, părintii i-au ascuns situația.

La succesiune a aflat și celălalt copil și ulterior a cerut părintelui care este în viață să fie corect și față de el (părintele acum nu mai recunoaște că a fost de acord pe furiș să semneze actul de V-C către celalalt copil invocând că a fost constrâns de soția decedată aceasta având o afinitate pentru unul dintre copii).

Părintele acum ca să atragă copilul văduvit (căci cel care i-au dat bunul de valoare foarte mare nu are grijă de el și vine doar să îi ceară bani din pensie sau să ia tot ce găsește pe la părinte prin casă sau frigider sub pretextul că îi trebuie) a promis că îi lasă și lui cota sa parte de moștenire ca o compensație că nu a fost corect cu el la momentul potrivit.

Ideea este că nu există niciun bun asupra căruia să aibă drept de proprietate exclusivă, toate bunurile fiind în coproprietate conform succesiunii, fiecare având cota lui parte.

Întrebare:
Poate părintele să îi lase cota lui parte de moștenire sub o formă sau alta fără să iasă din indiviziune?
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2025
giv, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt căsătorit ,și am doi copii. de asemenea, soția ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna ziua! Sunt căsătorit ,și am doi copii. De asemenea, soția este in viața. Avem dobândite, împreuna cu soția mea, mai multe proprietăți ,pe toate ... (vezi toată discuția)
Succesiune annita123 annita123 Buna ziua, Am o intrebare si as aprecia un raspuns cat mai la obiect cu putinta. Povestea incepe astfel. F este casatorita cu C. C decedeaza. C a avut o ... (vezi toată discuția)
Impartirea cotelor marryy_lm marryy_lm Buna ziua,va rog sa ma sprijiniti in rezolvarea problemei mele. Am avut o locuinta de stat si am cumparat-o integral in timpul casatoriei.Pe contractul de ... (vezi toată discuția)