avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vă rog să mă ajutați cu o idee, un proces pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vă rog să mă ajutați cu o idee, un proces pe ...

Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu o idee, un proces pe care să îl urmez în legătură cu problema pe care o voi expune mai jos.

Locuiesc pe o stradă cu drept de servitute care până de curând era pietruit cu griblura. Lungimea străzii este de aproximativ 200m, 13 case construite și 2 în construcție. Cele două case în construcție au necesitat branșarea la utilități, fapt pentru care, în 2024 prima casă a săpat pe drum și a tras cablurile de curent. Reparația străzii a fost inexistentă, doar s-a acoperit săpătura, la suprafață rămânând pământ. Acum o lună, al doilea vecin a săpat și a tras cabluri pe toată lungimea străzii până în spate unde construiește o casă. Din nou, reparația a constat în acoperirea cu pământ a șanțului săpat. Între timp, au venit ploile și strada arată ca după război, bălți, șanțuri de la mașini și un noroi de nedescris. Al doilea vecin, cel cu săpătura recentă, a pietruit înapoi a doua jumătate de stradă, lăsând prima parte distrusă (de altfel, cea la care am eu ieșirea). În secunda in care ma întorc acasă cu mașina, tot noroiul îl car în garaj, am urme pe toată rampa și în tot garajul am pământ. Mașina pe care o țin afară este greu accesibilă, din poartă și până la urcarea în ea îmi trebuie pantofi de schimb.

Am încercat comunicarea cu ambii vecini care au săpat, am primit doar dat din umeri și “nu știu, eu am încercat tot ce s-a putut”. Mai mult decât atât, al doilea mi-a comunicat ca ar trebui sa vorbesc eu cu vecinii sa strângem bani sa reparam strada.

Întrebarea mea este ce as putea sa fac in situația dată? Care sunt pașii? Reclamație la poliție, somație scrisa sa repare strada? Refuz sa cred ca este de datoria mea sa plătesc ce alții au distrus, mai ales ca pana acum un an și jumătate strada era în condiții bune.

Mulțumesc mult pentru idei!
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:57, 4 Octombrie 2025
Pașii recomandați ar fi:

Documentați starea drumului: fotografii, filmări, eventual raport de la un expert tehnic privind starea pietruii și degradările.

Somație scrisă către vecini: trimisă prin poștă cu confirmare de primire prin avocat, prin care solicitați repararea drumului și restabilirea accesului. Menționați termen clar (ex.: 15 zile).

Dacă refuză sau nu răspund, puteți introduce acțiune civilă la judecătorie pentru obligarea la refacerea drumului și, eventual, daune pentru inconvenientele cauzate.

Poliția poate fi sesizată doar dacă există risc de pericol public sau distrugere intenționată, dar acțiunea principală este civilă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Octombrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sapatura pentru bransare electicitate ralu.fox ralu.fox buna seara, va rog frumos, am si eu nevoie de ajutor pentru a intelege mai bine ce drepturi si obligatii am ca nou proprietar de casa pe pamant. Am ... (vezi toată discuția)
Distrugerea unui drum public Otilia B. Otilia B. Buna ziua, Situatia este urmatoarea : Perpendicular pe strada unde locuiesc eu si inca doua strazi exista o strada mai mica prin care se face iesirea la ... (vezi toată discuția)
Refacere cale acces deteriorata jamyna jamyna Buna ziua. As dori si eu sa stiu daca exista vreo modalitate legala prin care putem obliga un constructor (PFA) de case sa refaca drumul pe care l-a ... (vezi toată discuția)