avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Răzgândire închiriere și reținerea banilor și a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Răzgândire închiriere și reținerea banilor și a cheilor

Am închiriat apartament și m-am răzgândit înainte să mă mut, iar proprietarul refuză să-mi dea și avansul și garanția

Salutare tuturor. Recent m-am hotărât să închiriez un apartament în Floreasca (chirie lunară de 560 E), am semnat contractul pe 15 septembrie, singura mea nevoie fiind sa fie liniște (am traume și triggere de la ultimul loc unde 5 ani am auzit numai vibrații și bubuituri în pereți). Proprietarul m-a asigurat că trafic e doar dimineața când se duc corporatiștii la muncă.
Prima și singura dată când m-am dus în apartament sa fac curat (fără lucruri, ci cu produse de curățenie și aparat de dezinfectat canapeaua) era sâmbătă seara și am realizat cu stupoare că traficul nu se oprește nicio secunda, era extrem de mult zgomot de la strada și n-am putut să stau pe balcon nici așa în trecere, d-apai sa citesc sau să mă relaxez, cum am nevoie.
Ok, și mi-am strâns produsele, am părăsit casa și am anunțat proprietarul că nu pot locui acolo - eu vrând să mă mut pentru următorii 5-7 ani, nu sa stau câte o lună. Am anunțat la o săptămână de la semnarea contractului, cu precizarea că nu am locuit real nici măcar o zi. M-am întâlnit cu el, mi-a cerut cheile și mi-a zis că contractul pot să-l arunc, că e nul.
Ce a înțeles el din contract nul e că îmi păstrează cei 1200 de euro, îmi ia și cheile, și chiar în seara în care l-am anunțat și-a pus iar apartamentul la închiriat cu o chirie mai mare (580) și mă gândesc că a început vizionările.
Contractul prevede sa anunț cu 60 de zile că plec (in loc de standardul de 30) și aici a interpretat în lăcomia lui obscenă că nu mi se mai cuvine niciun ban. Precizez că apoi nu mi-a mai răspuns la mesaje, telefoane, nimic. L-am sunat prin altcineva și a zis că s-a simțit înșelat că m-am răzgândit eu, ba l-am mai anunțat și când era în vacanță și i-am stricat ultima zi.
Scuze pentru postul lung. Deci ăsta m-a lăsat fără toți banii de mutat, mi-a luat și cheile și invocă egoul lui rănit, interpretând cele 60 de zile de anunț ca fiind exact pierderea lui ce trebuie acoperita. Ma puteți sfătui ce sa fac? Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2025
Amelieo_33, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 13:52, 6 Octombrie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Garanția nu este o sumă pe care proprietarul o poate reține arbitrar. Se restituie integral dacă locuința nu a fost folosită și nu există prejudicii.
Chiria în avans se poate reține doar dacă locuința a fost efectiv ocupată sau proprietarul a dovedit un prejudiciu real (neînchirierea locuinței în perioada contractuală). Ori, aici, el a relistat imediat apartamentul, deci nu există prejudiciu si va rog sa faceti print screen pe unde il vedeti listat, cu data listarii.
Eu l-as notifica sa restituie banii in x zile cu mentiunea ca in caz contrar o sa depuneti dvs contractul la ANAF in vederea impozitarii pentru banii incasati de proprietar si o sa va si recuperati si banii ce vi se cuvin, iar cheltuielile judiciare, tot in sarcina lui vor cadea. Deci pentru a nu fi externalizata situatia, rezolvarea amiabila ar fi ideala plus ca dumnealui a dat asigurari ca zona este linistita, nicidecum ceea ce este in realitate...
Nu mai comunicați informal cu proprietarul. Transmiteți doar în scris, cu dovezi. În 90% din cazuri, simpla notificare juridică îl determină să plătească, fără proces, din experienta mea de avocat va spun.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie văzut cum este formulata contractul..Din punctul meu de vedere poate fi reținută o suma și în cazul rezilierii fără respectarea preavizul .În mod clar o astfel de situație presupune un prejudiciu pt chiriaș. Puteti încerca asa cum v a sugerat colega mai sus o notificare. prin avocat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare avans platit pt închiriere apartament Elena Cluj Elena Cluj Buna ziua. Va rog un raspuns la următoarea situație. Am inchiriat un apartament in Cluj. A fost o vizualizare din partea unei prietene pt ca eu locuiam ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere nerespectat de proprietar marriusf81 marriusf81 am nevoie,va rog de putin ajutor, intr-o problema. stau cu chirie, am contract de inchiriere si proprietarul locuintei mi-a cerut sa ma mut dar mi-a cerut sa ... (vezi toată discuția)
Predare apartament inchiriat ranya ranya Buna seara! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Am inchiriat un apartament in urma cu aproape un an, acum vreau sa ma mut. L-am anuntat telefonic pe ... (vezi toată discuția)