avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile chiriașului: proprietarul vrea să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile chiriașului: proprietarul vrea să părăsesc apartamentul mai repede decât am convenit. Mă ajută faptul că în contract nu sunt precizate cuantumul chiriei și al garanției, și nu l-a înregistrat la ANAF?

Buna seara. As dori daca se poate o lamurire vizavi de urmatoarea situatie: la sfaristul lunii aprilie am inchiriat un apartament printr-o agentie imobiliara - am semnat un contract cu proprietarul, contractul standard pus la dispozitie de agentul imobiliar pe o perioada de 1 an de zile.

Inainte de semnarea contractului m-am inteles verbal cu proprietarul sa platesc o chirie + 2 luni de garantie si, tot verbal, m-am inteles cu el, la sugestia agentului imobiliar, ca voi plati la data semnarii o luna + o luna garantie urmand ca la urmatoarea chirie sa platesc si cealalta garantie.

A trecut o luna de la data semnarii contractului si din pacate nu mai pot ramane in acest apartament. La data la care trebuia sa platesc luna de chirie in avans + garantia convenita verbal inainte de semnarea contractului ramasa restanta (adica la finalul lunii mai) am anuntat proprietarul ca nu mai pot ramane aici si m-am oferit sa mai platesc o luna full de chirie si sa mai raman in apartament doar pana pe data de 15 iunie deci doar jumatate de luna. Proprietarul a acceptat si am stabilit data de 15 ca data de eliberare a apartamentului.

In seara aceasta am primit mesaj de la proprietar ca duminica dimineata sa ne intalnim si sa ii dau cheile pentru ca de luni urmeaza sa aiba un chirias nou. Mi-a invocat faptul ca nu am respectat intelegerea de a plati doua luni de garantie si ca m-a lasat sa mai raman aici pana pe 15 iunie "din omenie" si ca nu mai conteaza ca am stabilit data respectiva pentru eliberarea apartamentului, ca maine vrea sa vina sa vada starea apartamentului si ca dupa ce imi achit datoriile la utilitati mai discutam daca mai pot ramane 2 zile pana la eliberarea apartamentului (in conditiile in care i-am zis ca nu mai vreau restituirea garantiei deja platite si ca, avand in vedere ca totusi am mai platit o luna full de chirie dar mai stau efectiv doar jumatate de luna in spatiu banii respectivi pot fi folositi pentru plata utilitarilor care oricum nu au venit pentru luna mai, luna in care am locuit efectiv aici).

Ce as vrea sa stiu mai exact este:
- ce valoare are contractul (si pentru mine si pentru el) daca proprietarul nu a vrut sa il inregistreze la ANAF pentru a evita alte plati si daca pot fi folosite in vreun fel conditiile specificate in el

- in contract nu este specificat nicaieri cuantumul chiriei pe luna sau cuantumul garantiei din aceleasi motive pentru care nu a dorit inregistrarea la ANAF (este specificat doar ca obligatia chiriasului este sa "depuna garantie o suma stabilita de comun acord cu proprietarul")

- proprietarul are dreptul, in conditiile acestea, sa ma anunte ca trebuie sa eliberez aparamentul in termen de 2 zile (o zi jumate mai exact)?



Multumesc
Cel mai recent răspuns: khloe , utilizator 17:29, 11 Iunie 2018
Contractul de locatiune dovedeste limitele conventiei incheiate intre locator si locatar
Locatarul are drepturi conform clauze contractual asumate si disp cod civil
Daca in contractul de locatiune nu exista clauze pentru reziliere contract iar dv v-ati achitat in termenul legal obligatiile convenite cu locatorul,acesta,legal nu are temei legal sa solicite rezilierea
Multumesc pentru raspuns. In contract exista articolul clasic de incetare al contractului:

a) la expirararea duratei pentru care a fost incheiat
b) in situatia nerespectarii clauzelor contractuale de catre una dintre parti
c) clauza fortei majore
d) prin denuntare unilaterla de catre oricare dintre parti, cu o notificare prealabila de 30 de zile, cu pierderea garantiei in cazul in care denuntarea nu a fost facuta de catre chirias in termen de 30 de zile sau fara un motiv intemeiat.

Daca ar invoca clauza cu garantia convenita de comun acord cu proprietarul, pot invoca si eu clauza conform careia trebuie sa fiu anuntata printr-o notificare cu 30 de zile inainte ca trebuie sa eliberez spatiul?
~ Conținut șters la cerere ~
Stiu ca nu a inregistrat contractul la ANAF pentru ca mi-a spus in fata chestia asta, ca nu vede de ce trebuie sa plateasca el impozit la stat, ca ce treaba are statul si cu ce il ajuta statul pe el cand are nevoie? Mai mult, plata chiriei a vrut-o in mana, nu intr-un cont din aceleasi motive, ca are nu stiu ce probleme si ca sa nu i se blocheze banii pe card prefera direct in mana.

La cuantumul chiriei nu scrie absolut nimic in contract, e lasat necompletat. Banii i-a primit in mana de fiecare data (am citit ca normal si legal ar fi sa primesc o chitanta pentru fiecare plata, nu s-a pus problema de asa ceva niciodata). Iar eu trebuie sa ma mut pentru ca a aparut ceva complet neprevazut si nu mai pot ramane aici din pacate.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cum poate recupera proprietarul de la fostul chirias chiria si contravaloarea facturilor de utilitati si a intretinerii? mihai bogatu mihai bogatu Buna ziua. Anul trecut am inchiriat un apartament cu contract printr-o firma de imobiliare. La momentul inchirierii am primit chiria pe doua luni, din care ... (vezi toată discuția)
Garantie pierduta AnaMaria209 AnaMaria209 Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)