Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o situatie neclara privind incetarea unui contract individual de munca pe perioada determinata.
Avem spre exemplu un contract incheiat pe perioada determinata 23.05.2025 – 29.09.2025.
Conform prevederilor legale, „Contractul individual de munca înceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.”
Aceasta ar insemna ca ultima zi lucrata este chiar ziua de 29.09.2025, prima zi nelucrata fiind 30.09.2025; daca nu se mentioneaza altceva în mod expres.
Totusi, in contract se precizeaza ca ultima zi lucrata este 26.09.2025, iar salariatul a semnat fara a intelege pe deplin implicatiile si mai tarziu a facut cerere de concediu de odihna pentru 29.09.2025.
Rezulta astfel o contradicție de expirare a contractului si cumva acest lucru trebuie reglementat prin:
• Un act adițional care modifica durata contractului?
sau
• O decizie de incetare anticipata, cu acordul partilor sau din motive obiective?
Este corect ca ultima zi lucrata sa fie 26.09.2025? si data de incetare 29.09.2025?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
Revin cu acest aspect deoarece am sesizat ca si in Regesonlie, acest lucru este permisibil deoarece perioada contractuala este modificata si transmisa inainte de ultima zi contractuala, fără a genera erori. Se considera ca angajatul inceteaza cu o zi mai devreme.
In exemplul dat, contractul cu perioada 23.05.2025 – 29.09.2025 este transmis în data de 26.09.2025, cu data de incetare 29.09.2025 (zi contractuala), in loc să fie încetat în 30.09.2025, care ar reprezenta o zi necontractuala.
Este o decizie luata intern, iar eu am transmis deja trei raspunsuri conforme: unul de la ITM, unul din portalul dumneavoastra si unul de la un consultant Rantrop & Straton. Cu toate acestea, nu sunt dispusi sa le accepte.
Ma ia durerea de cap cu activitatea aceasta, dar alta nu stiu.
Multumesc din nou pentru raspuns.