avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumnatul meu este rezident in Canada si a implinit 65 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumnatul meu este rezident in Canada si a implinit 65 de ani ...

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea informatie: cumnatul meu este rezident in Canada si a implinit 65 de ani. Are vechime in munca in Romania de 15 ani si m-a imputernicit sa-i depun dosarul de pensie. Am fost la Casa de pensii pt a depune dosarul si am fost refuzata pe motiv ca avem Conventie cu Canada si dosarul trebuie depus acolo. Va intreb acum daca e corect ce mi s-a comunicat sau exista si varianta legala de a-l depune aici in tara?
Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:53, 12 Octombrie 2025
Ce spune CNPP:
Dacă domiciliez pe teritoriul altui stat membru trebuie să vin în România pentru a depune cererea mea de pensie?
Dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop.
Care sunt statele cu care România are incheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor comunitare?
Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada şi Israel.

Toate detaliile, aici:
[ link extern ]
Intrebarea mea este daca as putea sa depun eu ca imputernicita dosarul in Romania, avand toate documentele in original? Procesarea dosarului s-ar face mult mai repede. Multumesc
Legea 360/2023
Articolul 89
(1) Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.
(3) Obligația depunerii actelor prevăzute la alin. (2) revine în exclusivitate titularului sau reprezentantului legal al acestuia.
(4) În aplicarea instrumentelor juridice internaționale la care România este parte, persoanele care au locul de ședere permanentă în străinătate pot depune cererea prin care solicită acordarea de drepturi de pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se face dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, la instituția de asigurări sociale competentă din statul de ședere permanentă.
(5) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (2) sau (4), poate fi retrasă la solicitarea titularului, a reprezentantului legal ori a mandatarului desemnat prin procură specială, până la emiterea deciziei de pensionare.

Legea ofera posibilitatea de a se depune dosarul la locul de resedinta, deci conform alin.{4} ale art.89.
In interpretarea mea, eu cred ca ar fi legal sa se apeleze si la prevederile alin.{2} si {3} ale art.89.
Sa clarifice aceste detalii juristii si avocatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana plecata din tara GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna ziua, Prietena mea a terminat facultatea in 1981 si a plecat din tara in 2003. Conf. legii 263 se poate pensiona in iunie 2017 (data nasterii: noiembrie ... (vezi toată discuția)
Se poate retrage un dosar de pensionare inainte de emiterea deciziei? ... bocca61 bocca61 Se poate retrage un dosar de pensionare inainte de emiterea deciziei? Care este procedura si cat dureaza? (vezi toată discuția)
Renuntare cerere pensionare sburlea corina sburlea corina Buna ziua! Vă rog să-mi spuneți daca este posibil să renunt la cererea mea depusă pentru pensionare la limită de varstă, cu mențiunea că beneficiez ... (vezi toată discuția)