avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata Romania 2025
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata Romania 2025

Buna ziua,
Lucrez in Germania si sunt pensionat anticipat din 2022 in Romania, in acel moment aveam 33 ani lucrati in Romania si 7 ani lucrati in Germania. Acum in 2025 am depus cererea pentru transformarea in pensie limita de varsta si recalcularea pensiei .
Inrebarea 1. Anii lucrati in Germania ( 3 ani ) dupa pensionarea anticipata pot fi luati in calcul la pensionarea limita de varsta ? ( ce trebuie sa fac )
Intrebarea 2. In 2027 voi fi pensionat in Germania . Voi putea cere recalcularea pensiei in Romania deoarece stadiul total de cotizare se va modifica din nou ?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 19:59, 12 Octombrie 2025
In ce fel va ganditi sa ia Romania in considerare cei 3 ani lucrati dupa pensionarea anticipata ? aveti pensia anticipata partial ( cu penalizare ) ? Nici pentru cei 3 ani lucrati deja , nici pentru cei pana in 2027 , Romania nu va plati nimic in plus , va plati Germania . Fiecare stat va plati pensia cuvenita , pro-rata , pentru anii lucrati in acea tara .
Reformulez : Am 64 de ani ,In 2022 prin decizie am obtinut pensie anticipata partial pentru o vechime ( 33 ani romania si 7 ani germania ). Acum in 2025 vechimea este ( 33 ani romania + 10 ani germania ) deci depasesc 40 ani si am dreptul la pensie limita de varsta pentru care am depus cerere. Eu stiu ca fiecare tara plateste ce se cuvine dar vechimea contributiilor sociale va creste in fiecare an pana la pensionarea din Germania ( 2027 ) si cum se calculeaza Pro - Rata ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu sinceritate va spun , nu stiu cum va interpreta Casa de Pensii situatia dvs. Dvs. ati primit pensie anticipata partial - cu penalizare - pentru ca vi s-a luat in considerare un total de 33 ani stagiu de cotizare in tara , plus cei 7 ani din Germania . Intre timp , legea pensiilor s-a schimbat , acum fiind in vigoare Legea 360/2023 . Aceasta prevede ca puteti trece la pensie de limita de varsta cu cel mult 5 ani mai devreme decat varsta standard , cu conditia indeplinirii unui stagiu complet CONTRIBUTIV - 35 ani - si un plus de cel putin 5 ani stagiu de cotizare ( este art 56 al acestei legi ) . Cei 5 ani ar putea proveni din anii lucrati in Germania , dar nu stiu daca vi se vor socoti si cei 2 ani care v-ar intregi necesarul de stagiu de cotizare contributiv . Acesta ( stagiul contributiv ) este definit la art 3 lit (r) din sus-zisa lege : “ stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii … “ . Dupa cum inteleg eu ( dar eu nu sunt jurist ) , trebuie sa aveti 35 ani cotizati la sistemul public din Romania , si nu-i aveti , aveti doar 33 . Daca e asa cum cred eu , va trebui sa asteptati pana la 65 ani pentru a accede la pensia de limita de varsta in Romania . Din tara , veti primi pensia cuvenita pentru cei 33 ani cotizati aici , calculata dupa prevederile legii romane . Cand veti indeplini conditiile legii germane , Germania va va plati pensie pentru intreaga perioada lucrata acolo , si o va calcula asa cum prevede legislatia ei . Asta inseamna pro-rata , fiecare va plati proportional cu suma incasata si timpul lucrat . Practic , veti incasa pensii separate , din doua surse . Fiecare tara recunoaste stagiul realizat in cealalta tara doar ca timp , nu si ca bani . E adevarat ca stagiul dvs. creste an de an , dar creste cel german , Romania nu are treaba cu el . Daca tot ati depus deja cererea la Casa de pensii , nu ramane decat sa asteptati raspunsul lor si vom putea vedea daca am interpretat bine - sau nu - legea . Poate aveti amabilitatea sa reveniti cand aveti acest raspuns , chiar as fi interesata sa aflu pozitia lor .
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã? Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia ... (vezi toată discuția)
Data pensionare Paula10 Paula10 Buna ziua! Cand se poate iesi la pensie o femeie, nascuta la 6.05.1964 cu vechime de 21 ani. Perioada 22.02.1990 - 2.12.1998 si 26.10.1999 - 1.04.2001 ... (vezi toată discuția)
Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă ... goplanet goplanet Art.56 din legea 360/2023,pentru cei care urmează sa deschidă drepturile de pensie dupa 1 septembrie 2024 - cei 5 ani de stagiu peste cei 35 de stagiu ... (vezi toată discuția)