avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reținere garanție din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reținere garanție din salariu

Reținere garanție din salariu
Bună ziua ! Am fost angajată la o firmă în domeniul telekom pe poziția de agent de vânzări.
Lunar, mi s-a reținut din salariul de bază suma de 50 de lei,suma care apare pe fluturașul lunar,
Am demisionat în luna august, și mi s-a spus ca voi primi banii aceia după 90 de zile de la începători contractului de muncă.
Astăzi, am solicitat suma respectivă și mi s-a spus ca se vor face verificări, iar dacă totul este în regulă voi primi banii.
Este legal ca dacă în această perioadă unele dintre contractele de abonament încheiate de mine nu au fost respectate de către clienți și ele nu mai sunt active , eu să nu mai primesc banii reținuți cu titlu de garanție ?
Menționez ca agenții de vânzări primesc o sumă de bani pentru fiecare contract, iar dacă acel contract nu rămâne activ timp de cel puțin 8 luni, angajatorul reține suma pe care a plătit-o agentului în luna încheierii contractului din următorul salariu.
Vă mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ilona.maniu , utilizator 19:39, 15 Octombrie 2025
Potrivit legii, garantia în numerar și dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situația în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii și Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Nu am fost gestionar și nu dispun de acel carnet de consemnare.
Ei mi-au dat de înțeles ca îmi dau banii dacă doresc sau dacă nu s-au închis din abonamente.

Cornel Vasile a scris:

Potrivit legii, garantia în numerar și dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situația în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime. Agentul economic, autoritatea sau institutia publică sînt obligate, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii și Consemnatiuni în care să se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

Ei mi-au dat de înțeles ca îmi dau banii dacă doresc sau dacă nu s-au închis din abonamente.

Cornel Vasile a scris:

Cornel Vasile a scris:

Puteti sesiza ITM-ul.

Alte discuții în legătură

Restituirea garantiei ionescu_elenaa ionescu_elenaa Buna seara,am lucrat la o firma 17 luni si in CIM in afara salariului era adaugata si o garantie de 185 lei pe luna.Acum am plecat de la acea firma si mi s-au ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, la data angajării în funcția de gestionar am semnat ... Baby0001 Baby0001 Bună ziua,la data angajării în funcția de gestionar am semnat contractul prin care mi se retine din salariu o cota parte din salariu fără însă a mi se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ! nici eu nu am pregătirea necesară pentru a fi ... Arisandy Arisandy Bună ziua ! Nici eu nu am pregătirea necesară pentru a fi gestionar, și totuși sunt! Ca asistentă medicală, mi se reține lunar un procent din salariu ... (vezi toată discuția)