avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Intrebare: Cum se delimiteaza veniturile obtinute din ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Intrebare: Cum se delimiteaza veniturile obtinute din activitatea ...

Intrebare: Cum se delimiteaza veniturile obtinute din activitatea economica si cele ale activitatii fara scop lucrativ in cadrul unui ONG ? In anul 2019 am pus bazele unui ONG pentru sprijinirea copiilor cu autism. Am angajat 5 terapeuti, am inchiriat un spatiu si am inceput promovarea. Am gasit repede parinti doritori, care au fost foarte multumiti de serviciile noastre si ulterior au atras si alti copii. In primele luni de functionare am facut fata cu greu cheltuielilor strict legate de functionare. Nu am impus un tarif pe ora de terapie, am primit mici donatii de la parinti pe care le-am incasat pe baza unui contract, cu numerar sau direct in conturile bancare create pentru fiecare copil si formulare 230 care au fost incasate ulteriori dupa cateva luni.

Pe langa aceste donatii am atras sponsorizari de la agenti economici (suntem inregistrati in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor) pe care initial le-am folosit la acoperirea salariilor terapeutilor si prin incasarea formularelor 230 pe care parintii le-au primit strict pe numele si contul copiilor lor,
Sponsorizarile primite de la firme pentru activitatea curenta au un caracter ocazional si nu ne putem baza pe o ritmicitate a lor.
Am dori sa oferim terapie contracost, IN BAZA UNOR CONTRACTE DE PRESTARI SERVICII TERAPEUTICE.

1. Considerati necesara inregistrarea veniturilor obtinute (DACA ESTE NECESARA emiterea unei facturi) ca fiind venituri de natura economica? In caz afirmativ, care este metoda de calcul a cheltuielilor aferente producerii acestui venit? Care este termenul la care ONG va plati impozit pe profit? Daca intr-un an fiscal nu realizez venituri mai mari de 15.000 euro din aceste activitati, ele se mai impoziteaza cu ceva sau doar partea ce depaseste 15.000 euro se impoziteaza?

2. Exista vreo sansa ca la un control ulterior organele fiscale sa imi reincadreze veniturile obtinute pe care le-am considerat aferente activitatii fara scop lucrativ in activitate economica? Nu avem inregistrate decat cheltuieli strict legate de functionare (salarii, chirie, utilitati, cursuri de formare profesionala), am dori sa ne extindem utilizand resursele acumulate, dar dorim sa fim siguri de intelegerea corecta a incadrarii lor fiscale.
Multumesc!