Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea intentioneaza sa imi lase un apartament prin ...

Buna ziua,
Mama mea intentioneaza sa imi lase un apartament prin vanzare cumparare.
Valoarea lui este de 52.000euro declarat de notar.
Vreau sa ii transfer 30.000euro din contul meu,in contul ei.
Apoi sa ii transfer inapoi la mine in cont,practic sa "PLIMB" banii, doar ca sa am dovezi ca am facut act de vanzare cumparare,la final urmand sa imi transfer toti banii inapoi in contul meu.
Intrebarea mea este va rog:Voi fi cercetat de ANAF ,eu si mama mea?Sunt pasibil de vre-o amenda?
Nu dorim sa facem donatie sau testament din motive atacabile.

Va foarte multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sauvignon , utilizator 12:03, 4 Decembrie 2025
Multumesc de raspuns.

Dvs. aveti dreptate,dar asta e tot ce pot face MAXIM,legal ca sa ma pot asigura ca sora mea,ma poate ataca mai greu candva.
Cred ca e mai bun decat un act de donatiei.
De anaf imi era teama va spun sincer...

raluk0207 a scris:

Sigur, si în caz de proces, nici nu bate la ochi, că mama v-a luat bani si că tocmai suma pe care i-ati achitat-o mamei ca pret al vânzării, fix aia v-a și dat-o înapoi.
Miroase a donație deghizată de la o poștă.

Puteți face o donație, e mai sigură. Actul nu va fi desfințat dar sora dvs poate cere reducțiunea donației. Dacă mama mai are și alte bunuri valoroase și le lasă ca moștenire este în regulă. Dacă actul de vânzare făcut în modalitatea descrisă de către dvs este ușor de anulat.
Puteți face un contract de întreținere, în care prețul este îngrijirea mamei. Transferul proprietății se face la momentul semnării.

Va multumesc frumos de sfaturi!
Zi frumoasa sa aveti!
Adrian ALBU a scris:

Puteți face o donație, e mai sigură. Actul nu va fi desfințat dar sora dvs poate cere reducțiunea donației. Dacă mama mai are și alte bunuri valoroase și le lasă ca moștenire este în regulă. Dacă actul de vânzare făcut în modalitatea descrisă de către dvs este ușor de anulat.
Puteți face un contract de întreținere, în care prețul este îngrijirea mamei. Transferul proprietății se face la momentul semnării.

Un lucru pe care nu il inteleg este cum poate o mama sa neindreptateasca unul din copiii iesiti din ea. La noi, de la "matusa Tamara" legile si institutiie au evoluat. Sfaturi de tipul "avocatul diavolului" pot fi oricate. Fiecare cu avantaje si dezavantaje. In ciuda secretului bancar, justitia are acces la conturi si tranzactii prin solicitare. Asadar puteti sa urmati sfaturile prezentate, asumandu-va riscurile de rigoare. Succes!
E posibil sa ne precizati care prevederi legale indica nevoia intocmirii unui document notarial (donatie sau altceva) la transferul bancar al unei sume de bani intre mama si fiu si unde gasim precizat pragul de 5000 eur?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru o vânzare-cumpărare de apartament între mamă și fiică se impune un barem minim de preț? ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Doresc sa fac o vanzare cumparare pentru apartamentul mamei mele , catre mine , fiica ei.Desi exista un testament in acest sens , doresc sa ma ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare-cumparare desi exista un testament ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Mama mea detine un apartament la care ar avea drept de mostenire fiica sa , adica eu si fiul fratelui meu decedat; Exista un testament facut de ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare la un apartament luat cu 5 % tva remuss25 remuss25 buna ziua, acum 3 ani am cumparat un apartament pe numele lui mama cu tva 5 % de la dezvoltator si as dori ca acum sa il trec pe numele meu , acum cand fac ... (vezi toată discuția)