avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Laura Codruta Kovesi: "Vom modifica admiterea in ...
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Laura Codruta Kovesi: "Vom modifica admiterea in magistratura"

Anul 2009 a fost primul an in care Ministerul Public a inregistrat peste 1.300.000 de dosare penale, a declarat, pentru AGERPRES, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.

"Cifra reprezinta o crestere de sase ori fata de 1989 si aproape dubla fata de cea consemnata in 2004, in conditiile in care schema de incadrare a procurorilor a ramas cam aceeasi de zece ani, in unele zone Parchetele functionand cu doar ceva mai mult de 50 la suta din posturile vacante", a precizat Kovesi.

In context, procurorul general atrage atentia ca "recordul" inregistrat "ar putea bloca activitatea Ministerului Public daca nu se vor gasi rapid solutii legislative".

Pentru acoperirea unei parti din "deficitul" de peste 500 de procurori, Laura Codruta Kovesi spune ca a facut "propuneri scrise", cu termen de realizare scurt si mediu, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei, foruri competente in rezolvarea problemelor de personal din domeniu, pentru ca "procurorul general al Romaniei nu poate angaja, transfera, evalua ori sanctiona procurorii din subordine".
Idei de Afaceri 2010

Intre acestea, a aratat Kovesi, se numara "modificarea modului in care se face accesul in magistratura", deoarece, spune ea, "in fiecare an, prin procedurile derulate de CSM si Institutul National de Magistratura (INM), nu s-a reusit ocuparea posturilor vacante, numarul persoanelor care au intrat in sistem fiind aproape egal cu acela al celor care au iesit din magistratura prin demisii ori pensionare".

Ca urmare, procurorul general al Romaniei a propus "efectuarea mai multor sesiuni de admitere pe an la INM, reducerea stagiului la INM cu un an, astfel incat sa creasca numarul de promotii si, respectiv, de procurori".

Alte solutii identificate de Ministerul Public vizeaza modificarea competentei, preluarea cauzelor de catre parchetele ierarhic superioare, detasarea temporara a unor procurori, numai avand acceptul acestora, in cadrul parchetelor cu deficit de personal, intrarea in vigoare a principiului oportunitatii si acordul de vinovatie, noi institutii juridice prevazute in proiectul noului Cod de procedura penala, dar si "apelarea la colegii magistrati pensionari".

"Cei care doresc, renuntand temporar la pensie, ar putea face o cerere de reincadrare. Cererile ar urma sa fie puse in discutie in CSM, unde s-ar putea aprecia, de la caz la caz, asupra oportunitatii ori respingerii solicitarii", a spus Laura Codruta Kovesi.

Pana in prezent, CSM nu a aprobat nicio asemenea cerere, existand, in prezent, si un impediment legislativ, legea prevazand ca un pensionar procuror reincadrat putand activa doar unde a fost activ ultima data.

"Dar, in general, asemenea cereri vor fi pentru Curtile de Apel de unde au iesit la pensie magistratii, or, necesar este mai mult in parchetele locale, mai ales cele din zone mai slab dezvoltate economic", a precizat Laura Codruta Kovesi.
Cel mai recent răspuns: me-alina , utilizator 10:33, 19 Februarie 2010
Am citit si eu aceste...noutati si idei ale d-nei Kovesi...:)
Insa nu stiu ce sa zic vis-a-vis de asta.Este bine,este rau?

Si atunci cum ramane cu desfiintarea parchetelor mici?

"Prezenta la sedinta de bilant a activitatii Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui in 2009, Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a anuntat ca aproximativ 20 de parchete ar putea fi desfiintate. Motivele: volum redus de dosare aflate in lucru si costurile de intretinere ridicate.

Laura Codruta Kovesi: “Exista un proiect pe care noi l-am prezentat Ministerului Justitiei si s-a ajuns la concluzia ca nu ar fi o idee rea desfiintarea parchetelor mici si preluarea lor de catre o unitate apropiata."

Creste numarul de promotii si implicit de procurori si ce facem? Ii trimitem pe toti la parchetele de pe langa Curtile de Apel,daca cele mici le desfiintam?
Nu cred ca prin asta chiar s-ar reduce costurile intretinerii...dar poate stie domnia sa mai bine...nu zic nu.:)
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
luiza2008, utilizator
Si..cam de cand ar intra in vigoare chestia asta cu admiterea de 2 ori/ banuiesc/ in inm? E o idee...sau s-a si inaintat ceva la csm in acest sens? multumim de stire, oricum.
Asa zic si eu: "stie domnia sa mai bine.."; oricum nu pot raspunde in locul dumneaei, cert este ca anumite motive exista pentru care nu se vor trimite procurori la aceste mici parchete (unde exista "volum redus de dosare aflate in lucru si costurile de intretinere ridicate") ci acolo unde este cu adevarat nevoie de ei si unde se considera a fi cu adevarat eficienti.
Ca o parere personala, d.na Kovesi, prin includerea de personal nou, mai incerca cumva sa pastreze transparenta si corectitudinea in desfasurarea activitatii acestora...
Oricum , personal nu cred ca poate afecta in rau pe cei care vor da aceste examene, din contra, vor avea mai multe ocazii (pe an) de a le sustine. nu? :-/, ca despre indulgenta in privinta admisibilitatii nici nu poate fi vorba, alfel ar fi modificat ceva legat de subiecte. B-)

MayeMaye a scris:

Si..cam de cand ar intra in vigoare chestia asta cu admiterea de 2 ori/ banuiesc/ in inm? E o idee...sau s-a si inaintat ceva la csm in acest sens? multumim de stire, oricum.

In acest moment cred ca este vorba doar de o idee.Nu am citit/gasit nimic deocamdata pe site-ul CSM-ului.
Vom trai si vom vedea,nu?:)
@Lumi1979
Si eu sunt de aceeasi parere.Ideea/proiectul de a se sustine mai multe sesiuni de admitere la INM in acelasi an nu cred ca va avea vreun efect negativ.
Dar referitor la reducerea stagiului cu un an,ce parere aveti? Personal cred ca ar trebui totusi sa ramana la durata actuala de doi ani.
Ramane de vazut ce va fi pana la urma.
Nu prea am inteles-o pe asta cu reducerea stagiului la INM cu un an.
Din cate am inteles (ptr ca si eu ma pregatesc ptr admiterea la I.N.M. de anul acesta),vor fi 2 ani de durata cursurilor de formare profesionala + 1 an de stagiatura. Sa inteleg ca vor ramane doar un an de cursuri + anul de stagiatura ?!! :-/ Dar deocamdata sa ne gandim la admitere si pe urma vom vedea...

Alte discuții în legătură

Despre admitere la inm geogeorge geogeorge Buna ziua! Va rog sa ma ajutati,daca puteti,cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari: I. Ce urmeaza in cazul in care un candidat care a sustinut ... (vezi toată discuția)
Curs inm zetea ovidiu zetea ovidiu buna ziua.in ce localitate se pot face cursurile INM pentru procurori?exista si altele inafara de Bucuresti?cat timp dureaza?se pot incepe inainte de a termina ... (vezi toată discuția)
Procurori ContSters148828 ContSters148828 sunt elev in cls a XII-a in Baia Mare si imi doresc sa ajung procuror.In Baia Mare nu exista \"drept\" la o universitate de stat, doar la particular, ... (vezi toată discuția)