avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

In martie 2008 a decedat tata ....am dezbatut mostenirea:un apartament cu trei camere si o dacia logan...costurile le-am suportat eu(sora si mama au renuntat la mostenire asa ca am ramas eu cu mama 50-50.Masina am vandut-o si am dat banii mamei pentru ca avea datorii....apartamentul este la fel cota 1/2(toate actele facute de mine) dar mama o tine ca strica actele de mostenire ca nu am nici un drept ca ....etc....poate face acest lucru si in ce conditii ?(as dori sa locuiesc in apartament cu sotia si un copil dar ea nu e de acord) Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Cismas , Consilier juridic 07:57, 19 Februarie 2010
Mama dvs nu poate ""strica"" nimic! Aveti dreptul sa folositi cota dvs parte indiviza din apartament! Daca mama doreste iesirea din indiviziunea are calea judecatoreasca la indemana!
Mutati-va linistit cu sotia si copilul dar nu uitati ca si mama dvs are dreptul sa locuiasca in acel apartament, deci nu ii interziceti accesul in imobil fiindca veti savarsi o infractiune!B-)
Succes~!
multumesc pentru raspuns............departe gandul de mine.....doar ca voiam sa lamuresc problema asta...sa evit eventualele certuri.....eu am o casa la 10 km de oras renovata prin 2007 cu conditii (cu centrala,fosa,apa curenta) i-am propus schimbul(in conditiile in care e pensionara si are parintii in localitatea respectiva dar a refuzat ).....vreau sa stau la apartament doar ca eu si sotia sa nu mai facem naveta si sa ofer copilului posibilitati mai bune(in alte conditii sunt adeptul casei)
O zi buna!
intrucat sunteti coproprietari in egala masura ,si dvs. si mama dvs. aveti dreptul legal de a locui in acel imobil .
va puteti muta linistit in apartament .
daca pe viitor vor mai aparea discutii , puteti investi instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
... cum adica " mama a renuntat" si dupa aceea ai ramas la succesiune cu mama 50-50%?
Daca numai sora a renuntat la succesiune iar mama nu atunci sunteti coprprietari ai bunurilor care au format masa succesorala(procentajul difera in functie de renuntarea surorii dvs. - depinde in favoarea cui a renuntat la succesiune.). Mai sunt doua probleme:
- Proprietar al casei era numai tatal, fara ca mama sa aiba proprietatea unei parti din apartament?
- La sarcini, nu are mama uzufructul viager al intregului apartament?
la masa succesorala sora a renuntat l a 12,5% partea ei in favoarea mea si mama
25% din 50% cat era partea tatalui..........cheltuielile au fost suportate de mine si in plus alte cheltuieli anterioare cu actele apartamentului(cadastru,carte funciara,etc)si unele imbunatatiri...cam asa stau lucrurile.....in plus masina am vandut-o si banii i-a luat mama si sora .............

Alte discuții în legătură

Putin ajutor va rog duma_alexandru duma_alexandru tata a decedat la sfarsitul lui august, anul acesta, si vreau sa deschid succesiunea pt un apartament si un autoturism mostenitori sunt: mama, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune - vanzare fara acordul unuia dintre mostenitori banetti banetti buna ziua.Tatal meu a decedat cu 1 an in urma. Eu si mama vrem sa vindem apartamentul, dar sora mea nu este de acord..Eu am 28 de ani iar sora mea 45 este ... (vezi toată discuția)
Succesiune Iulian.marin Iulian.marin buna seara, am si eu urmatoarea intrebare, dupa decesul mamei am facut succesiunea si tatal meu si sora mea au cedat partea lor de drept mie astfel acum eu ... (vezi toată discuția)