avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Daune cominatorii. Neretroactivitatea recursului in ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Daune cominatorii. Neretroactivitatea recursului in interesul legii in materie civila

Tip: Sentinţă civilă
Nr./Dată: 11760 (22.10.2008)
Autor: Judecătoria Iaşi
Domenii asociate: contestaţie la executare
Prin sentinta civila nr. 11670/22.10.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a respins ca neintemeiata contestatia la contestatoarea S.V in contradictoriu cu intimata R.M.G.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca prin sentinta civila nr. X, pronuntata de Judecatoria Iasi, contestatoarea a fost obligata la remedirea unor stricaciuni sub sanctiunea unor daune cominatorii de 200 000 lei (ROL) pe fiecare zi de intarziere, sentinta care a ramas definitiva si irevocabila la data de 30.11.2005, prin respingerea recursului formulat de contestatoare . Totodata instanta a mai retinut ca in baza acestui titlu executoriu, intimata R.M.G. s-a adresat executorului judecatoresc solicitand executare silita a acestuia, iar BEJ Y.C. a dispus infiintarea popririi asupra veniturilor realizate de contestatoare.
In ceea ce priveste Decizia pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectiile Unite, in cadrul recursului in interesul legii, prin care statueaza ca daunele cominatorii pentru a putea fi puse in executare trebuie in prealabil transformate in daune compensatorii printr-o hotarare a unei instante de fond, instanta a constatat ca aceasta a fost pronuntata la data de 12.12.2005 si publicata in Monitorul Oficial la data de 13.03.2006, ulterior ramanerii irevocabile a sentintei civile care a fost pusa in executare, iar dispoz. art. 329 alin. 3 c.p.civ. „ solutiile se pronunta numai in interesul legii, nu au efect asupra hotararilor judecatoresti examinate si nici cu privire la situatia partilor din acele procese . Dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanta .”
Or, in cauza de fata, instanta a constatat ca hotararea judecatoreasca era deja irevocabila la data pronuntarii deciziei din recursul in interesul legii, decizie care nu are un efect retroactiv, ci se aplica numai pentru viitor .

Alte discuții în legătură

Judecarea din nou a recursului în urma admiterii contestaþiei în anulare este un recurs la recurs? craciunfcristian craciunfcristian Solutie: Admite excepţia netimbrării. Anulează recursul ca netimbrat. Obligă recurenta la plata către intimat a sumei de 1200 lei cheltuieli de judecată. ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare voicu loredana voicu loredana \"Solutie: HOT. 05.07.2011. Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestatoarea X. în contradictoriu cu intimata Administraţia ... (vezi toată discuția)