avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general premii zepter
Discuție deschisă în Contabilitate în general

premii zepter

cum inregistrez o fact .cu un premiu de la un concurs (fact intre 2 soc. com.)
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 06:48, 24 Februarie 2010
Cum arata factura ?
furnizor;-zepter
cumparator ;firma x
premiu concurs consultanti
daca se poate un model de monografie
Monografia solicitata,

Intrebare:

Un magazin universal organizeaza o tombola care are ca premiu un autoturism.Acordarea acestui premiu este deductibila fiscal? Trebuie colectat tva-ul aferent autoturismului acordat ca premiu stiind ca la achizitionarea acestuia a fost dedus tva-ul? Cum se inregistreaza contabil ?


Raspuns:
Acordat in luna mai 2009

In situatia în care firma dvs. este cea care se ocupa de organizare, va recomandam sa aveti în acest sens o hotarâre a Consiliului de administratie din care sa rezulte informatiile referitoare la:
- scopul organizarii competitiei: de exemplu stimularea vanzarilor
- data, locul si ora de desfasurare;
- natura premiilor acordate si contravaloarea acestora;

Cheltuiala cu premiul acordat poate fi considerata cheltuiala de publicitate /promovare/ stimulare vanzarilor care se înregistreaza în contul 623, analitic distinct – fiind deductibila fiscal la calculul impozitului pe profit.

Bunurile sub forma de premii se acorda câstigatorului doar pe baza avizului de însotire a bunurilor pe care se înscrie una din urmatoarele mentiuni, în functie de situatia concreta: ,,nu se factureaza: premiu în cadrul campaniei promotionale.”

In situatia în care premiile acordate sunt câstigate, acestea se supune impozitului:
- pe venit sau pe profit daca premiul revine unei persoane juridice;
- pe venituri din premii . Daca sunt peste limita de scutire de la plata impozitului pe venit, care este de 600 lei, impozitele sunt retinute la sursa si se raporteaza prin declaratia cod 100 depusa pentru luna în care se acorda premiile.

Pentru persoanele fizice câstigatoare, premiile sunt reglementate prin articolul 75, alineatul 1 din Codul fiscal si sunt definite ca venituri obtinute fie din concursuri, fie din promovarea produselor si a serviciilor acordate prin diverse practici comerciale.
Trebuie sa retineti faptul ca nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii în bani sau în natura, sub valoarea sumei 600 lei obtinuta de catre fiecare câstigator. Se supune impozitarii cu cota de 16%, prin retinere la sursa, doar venitul net determinat prin diferenta aritmetica dintre venitul din premiu si suma neimpozabila de 600 lei reglementat prin articolul 76 din Codul fiscal.

De exemplu, o persoana fizica obtine drept premiu autoturismul în suma de 30.000 lei iar firma dvs. are obligatia calcularii si retinerii în momentul platii premiului a impozitului în suma de 4.704 lei, determinat astfel:
(30.000 lei - 600 lei) x 16% = 29.400 x 16% = 4.704 lei

Suma de 4.704 lei reprezinta impozit final si se raporteaza prin declaratia cod 100.

Impozitul retinut si declarat trebuie virat la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a
lunii urmatoare celei în care a fost calculat si retinut.

Referitor la TVA - se colecteaza TVA conform art. 128 (4) b – acordarea cu titlu gratuit a bunurilor mobile achizitionate sau produse este asimilata livrarii de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective a fost dedusa.

Contabil se fac urmatoarele inregistrari:
- acordare premiu:
623 “Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate” = 2133 ”Mijloace de transport” Valoare fara tva a autoturismului
- retinere impozit venit – in cazul in care castigatorul este o persoana fizica:
635 “Cheltuieli cu alte impozite si taxe” = 446 “ Alte impozite si taxe” 16% (valoare autoturism – 600 lei)
- colectare tva:
635 “Cheltuieli cu alte impozite si taxe” = 4427 TVA colectata c/val a tva dedus initial sau 19% din valoare mijloc fix.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea cheltuielilor cu premiile de tombola stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Am o nelamurie... O soc. com. organizeaza diverse campanii promotionale in cadrul carora organizeaza tombole si ofera bani, in bani sau in natura. ... (vezi toată discuția)
Inregistrari corecte pentru 394 Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA As vrea sa aflu si parerea voastra cu privire la monografiile folosite pentru inregistrarea corecta a facturilor in D 394. Ex.achitizionez de la un magazin cu ... (vezi toată discuția)
Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)