avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura pentru contract de consignatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura pentru contract de consignatie

Buna
Lucrez la o firma de telefonie mobila si as dori sa stiu cum se face o factura in regim de consignatie.Stiu cum se inregistreaza in contabilitate ,dar la factura avem :
-pretul telefonului aflat in regim de consignatie
-comisionul aferent(10%)
-reducerea comerciala,care de multe ori este mai mare decat comisionul
Nu-mi dau seama cum si cat TVA scriu in factura....
Cum se face factura?Ma poate ajuta cineva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kovacsdaria , utilizator 19:07, 25 Martie 2008
Punctul 70 din Norma metodologica de aplicare a Codului fiscal al Romaniei trateaza reguli speciale aplicabile bunurilor second-hand vandute in regim de consignatie. Potrivit acestuia pot aparea doua situatii distincte: cand bunurile vandute provin de la platitori de taxa pe valoarea adaugata si cand bunurile vandute provin de la neplatitori de taxa pe valoarea adaugata.

In situatia in care deponentul este o persoana juridica platitoare de taxa pe valoarea adaugata, baza de impozitare privind TVA o reprezinta suma obtinuta din vanzarea bunurilor (autoturismele). Marfa se inregistreaza in gestiune pe baza de “Aviz de insotire a marfii” pe care se specifica “Pentru vanzare in regim de consignatie” si a “Notei de receptie si constatare de diferente”, iar in contabilitate valoarea se inregistreaza in conturi in afara bilantului. Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine in momentul vanzarii bunurilor, platitorii de TVA care au incredintat bunurile respective fiind obligati sa emita facturi fiscale cel mai tarziu in ultima zi a lunii in care s-a efectuat vanzarea. La primirea bunurilor, unitatile de consignatie intocmesc in doua exemplare “Bonul de primire in consignatie” in care se face descrierea caracteristicilor obiectelor si se stabileste pretul de vanzare. Primul exemplar este predat deponentului drept dovada ca a predat obiectul pentru vanzare, exemplarul al doilea constituind fisa de evidenta pentru inregistrarea in contabilitatea unitatii. De asemenea, pentru centralizarea bunurilor, zilnic, se completeaza “Borderoul de primire a obiectelor in consignatie” in doua exemplare, unul pentru departamentul financiar-contabil, unul pentru gestionar si “Borderoul de iesire a obiectelor din consignatie” , document care serveste la evidenta miscarii obiectelor primite in consignatie. Primul exemplar ramane la compartimentul financiar-contabil, insotit de documentele de vanzare iar exemplarul doi ramane la gestionar pentru justificarea predarii documentelor.

Notele contabile sunt urmatoarele:

* la primirea bunurilor cu “Aviz de insotire a marfii”
o 8033 = - valoarea de intrare
* vanzarea bunurilor
o 5311/5121 = %
o 707 valoarea de intrare
o 708 valoarea comisionului
o 4427 TVA calculata la total venituri
* se incarca gestiunea cu valoarea marfurilor vandute
o % = 408
o 371 valoarea de intrare a bunului fara TVA
o 4428 TVA neexigibil
* se descarca gestiunea cu valoarea bunurilor vandute
o 607 = 371 valoarea de intrare
o 408 = 401 total factura marfa primita de la furnizor
o 4426 = 4428 TVA deductibila aferenta facturii de achizitie
o si
o - = 8033 scoaterea din evidenta
* la achitarea drepturilor deponentilor
o 401 = 5311/5121 valoarea facturii de intrare a bunurilor.

In situatia cand bunurile comercializate in regim de consignatie provin de la persoane neplatitoare de TVA, baza de impozitare este constituita din suma reprezentand marja obtinuta din vanzarea de bunuri second-hand. Marja reprezinta diferenta dintre pretul la care bunul a fost comercializat si suma cuvenita proprietarului bunului. Conform punctului 70, alin.(4) din Norma metodologica de aplicare a Codului fiscal al Romaniei, taxa pe valoarea adugata colectata nu se inscrie in mod distinct pe facturile fiscale sau alte documente legale care se predau cumparatorului, nefiind deductibila de catre cumparator. Pentru determinarea sumei taxei pe valoarea adaugata aferente acestor operatiuni intr-o perioada fiscala, se tin jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de vanzari (incasari), separate de operatiunile pentru care se aplica regim normal de taxa pe valoarea adaugata, in care se evidentiaza numai totalul documentelor de vanzare, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, precum si jurnale de cumparari separate, in care se evidentiaza cumpararile de bunuri second-hand destinate a fi vandute in regim de consignatie. Baza de impozitare si suma taxei pe valoarea adaugata colectate pentru aceste operatiuni intr-o perioada fiscala se determina pe baza unor situatii de calcul si se evidentiaza corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata. Persoanele impozabile care livreaza atat bunuri supuse regimului normal de taxa pe valoarea adaugata, cat si bunuri supuse regulilor speciale de vanzare in sistem de consignatie trebuie sa tina evidenta separat pentru fiecare activitate.
telefoanele sunt bunuri noi pe care le vindeti in regim de consignatie sa cum??? ce prevede contractul incheiat cu consignatarul?
Buna
Tel nu sunt noi ci sunt lasate spre vanzare in magazinde catre clienti,persoane fizice.Contravaloarea lor se plateste la vanzarea telefoanelor.Contractul de consignatia precede numai date despre client si despre telefonul lasat spre vanzare.
Multumesc
Kovacsdaria a scris:

Buna
Tel nu sunt noi ci sunt lasate spre vanzare in magazinde catre clienti,persoane fizice.Contravaloarea lor se plateste la vanzarea telefoanelor.Contractul de consignatia precede numai date despre client si despre telefonul lasat spre vanzare.
Multumesc


Am inteles ca faceti reducere si aceasta e mai mare decat comisionul.
Eu cred ca nu procedati corect. Luati un produs cu un pret de la furnizor(pers.fiz) si-l vindeti unui client sub pretul de achizitie. Aici trebuie sa cunoasteti totusi piata.
TVA -ul se calculeaza la val. comisionului in momentul vanzarii produsului.
Pot sa va mai spun ca nu aveti voie sa vindeti sub pret am sa caut art. din cod. fiscal.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
Tel nu se vand sub pretul de achizitie.
Factura arata cam asa:
pret tva
tel: 135 (valoarea de achizitie) -
comision 12.61 2.39
reducere - 126.05 -23.95
aici am avut probleme cu tva-ul.
dar dupa am facut reducerea comerciala separat : reducere de 135 fara tva si reducere de 12.61+ 2.39 si asa iese.
Sunt constienta ca nu e corect ,dar nu este firma mea si nu pot lua decizii.Incerc doar ca in evidentele contabile si in facturi sa nu fie greseli mari.
Multumesc pentru ajutor

Alte discuții în legătură

Contabilitate marfuri in consignatie taie taie Buna, Va rog sa ma ajutati intr-o problema: cum se inregistreaza in contabiliate marfurile care se vand in regim de consignatie, atat la consignant cat si ... (vezi toată discuția)
Marfuri in custodie taie taie Buna ziua, Am primit marfuri in custodie de la o societate comerciala platitoare de TVA si as vrea sa stiu care sunt inregistrarile contabile. Pentru ... (vezi toată discuția)
Casa de amanet alina83g alina83g Am o casa de amanet si am inteles ca trebuie sa platesc tva doar la adaos in urma vanzarii de bijuterii second - hand, nu la toata cantitatea vanduta,daca ... (vezi toată discuția)