avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ajutorul? Cine are dreptul de a l ridica ? Dupa cat timp de la deces se poate acorda? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 10:10, 18 Martie 2011
Ajutorul se acordă de catre Casa Judeteana de Pensii în cazul decesului pensionarului sau al unui membru de familie, care nu are drept propriu de asigurări sociale şi care se află în întreţinerea titularului la data decesului, şi unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuieli ocazionate de nefericitul eveniment.
Încasarea lui se face de către: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul sau persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile de înmormântare, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, sau de asigurat sau pensionar, în cazul decesului unui membru al familiei.
Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces este de 1.836 lei, în cazul decesului pensionarului, iar, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul este de 918 lei.
Acte necesare :
- cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
- certificat de deces în original şi copie;
- actul de identitate al solicitantului în original şi copie;
- acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore sau curator - original şi copie;
- actul din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces Stefan Ciprian Stefan Ciprian Buna am si eu o intrebare. Tatal meu a decedat acum 2 saptamani la 49 de ani dar nu a mai lucrat de 3 ani si pe cartea de munca are peste 15 ani, am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare snow_deea snow_deea buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare labuta labuta Acum un an de zile a decedat fratele meu(37 ani).A fost necesar sa suportam noi familia cheltuielile de inmormantare deoarece el nu avea nimic.Nu aveam dreptul ... (vezi toată discuția)