avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... AJUTOR DE DECES
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

AJUTOR DE DECES

Buna am si eu o intrebare. Tatal meu a decedat acum 2 saptamani la 49 de ani dar nu a mai lucrat de 3 ani si pe cartea de munca are peste 15 ani, am dreptul la ajutor de inmormantare?
Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 18:22, 27 Iulie 2010
DA..AR trebui sa aveti dreptul

"Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces este de 1.836 lei, în cazul decesului pensionarului, iar, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, ajutorul este de 918 lei. Noua valoare a ajutorului de deces este valabilă începând cu data de 30 ianuarie 2010, data intrării în vigoare a Legii nr. 12/2010 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2010.

Actele necesare pentru ridicarea ajutorului de înmormântareBeneficiarii ajutorului pentru deces trebuie să prezinte următoarele acte pentru solicitarea bonificaţiei: cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declaraţie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari; certificat de deces în original şi copie; actul de identitate al solicitantului în original şi copie; acte de stare civilă ale solicitantului din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, după caz, actul care atestă calitatea de moştenitor, tutore sau curator - original şi copie; actul din care să rezulte că s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces. Acest tip de ajutor este suportat integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, cuantumul ajutorului în cazul decesului unui membru al familiei fiind jumătate din valoarea ajutorului cuvenit unui asigurat sau pensionar. Ajutorul de deces se achită de către: angajator, în cazul decesului asiguratului salariat, respectiv al unui membru al familiei acestuia, sau de către gestionarul bugetului asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului sau al unui membru al familiei sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor inmormantare snow_deea snow_deea buna , am si eu o intrebare.......tatal meu a decedat in urma cu cateva zile si as dori sa stiu daca mama mea poate beneficia de vreun fel de ajutor din partea ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare kyky_micky kyky_micky Buna ziua, As vrea sa-mi spuneti ce ajutoare primesc in urma decesului sotului meu (si unde trebuie sa ma adresez - locuiesc in sectorul 6). Sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare silviuro silviuro Poate beneficia un pensionar MApN de ajutor de inmormantare? Cre sunt documentele necesare pentru obtinerea acestuia? Unde se depun? De unde se incaseaza ... (vezi toată discuția)