avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... care ar putea fi cuantumul pensiei mele?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

care ar putea fi cuantumul pensiei mele?

Sunt nascuta in 1953 15 .03. ,profesoara, studii universitare, gr did .I, VECHIME IN INVATAMINT 34 ANI SI AS DORI SA-MI RASPUNDETI APROX. CUANTUMUL PENSIEI DE CARE AS PUTEA BENEFICIA. VA MULTUMESC!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:58, 3 Martie 2010
1. Chiar daca ne-ati da si salariile dvs., din fiecare luna din cei 34 de ani de munca si tot nu am putea sa calculam cuantumul pensiei.
2. Casa de Pensii are un program pentru calculator, intocmit in baza legii, care calculeaza punctul de pensie si cuantumul acesteia.
3. Va redau un fragment din Legea 19/2000, privitor la calculul pensiei:
Art. 76 - (1) Începând cu data înscrierii la pensie cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Art. 78 - (1) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se calculează prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.
(2) Pentru perioadele în care Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice a comunicat numai salariul mediu brut lunar pe economie la nivel anual punctajul anual al asiguratului se determină ca raport între media lunară din anul respectiv a salariilor brute individuale, inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, şi salariul mediu brut lunar pe economie din anul respectiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice.
(3) Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice nu a comunicat încă salariul mediu brut lunar pe economie se utilizează (pentru întreaga lună) ultimul salariu mediu brut lunar pe economie comunicat.
(4) Punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin. (1) şi (2), se calculează la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
(5) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizează:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurări sociale obţinute în perioadele respective, în cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. b) şi c) şi la art. 53 alin. (3).
Art. 80 - (1) Valoarea unui punct de pensie se stabileşte prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceasta se determină prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecărui an cu cel puţin rata inflaţiei, prognozată pentru anul bugetar următor de instituţia cu atribuţii în domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie rusu marcela rusu marcela Am urmat facultatea de filologie intre 1969-1973si am lucrat in invatamant.Stagiul asimilat este de 4 ani sau 3 ani si 11 luni?Cum se calculeaza punctele ... (vezi toată discuția)
Pensionare Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, As dori sa va intreb : Ce procent din veniturile unui salariat,la stat va avea pensia,la limita de varsta? Ce venituri salariale intra in ... (vezi toată discuția)
Contributie cas - punct de pensie? grandanat grandanat Punctele de pensie se caluleaza pe baza contributiei exclusiv a angajatului de 10.5% sau a contributiei totale de 31.3%(10.5% angajat + 20.8 angajator) ? (vezi toată discuția)