avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... deducere preluare praxis
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

deducere preluare praxis

Va rog sa-mi comunicati cum pot deduce cumpararea praxisului de medicina de familie (lista de capitatie si patrimoniul de afectatiune profesionala)?
La data cumpararii(aprilie 2009)spatiul era concesionat de la Primarie.Ulterior (noiembrie 2009) spatiul l-am cumparat.Cum pot deduce cumpararea spatiului in care functioneaza cabinetul?E importanta vechimea cladirii ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 17:59, 4 Martie 2010
In Codul Fiscal avem:

art. 24.
[...]
(16) Contribuabilii care investesc în mijloace [...] înfiinţării şi funcţionării cabinetelor medicale, pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii în funcţiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.

coroborat cu art. 48
[...]
c) să respecte regulile privind amortizarea, prevăzute în titlul II, după caz;

Deci, putem trage concluzia ca acele cheltuieli cu investitiile sunt deductibile integral in momentul efectuarii lor.
Multumesc.
Vad putin diferit rezolvarea acestei spete care ce-i drept este interesanta :
- lista de capitatie as echivala-o fondului de comert - amortizarea stabilindu-se pe o perioada de maxim ani .
- perioada de amortizare a cladirii achizitionate ar tb evaluata de catre un evaluator .

Argumentez cele spuse astfel :

(16) Contribuabilii care investesc în mijloace [...] înfiinţării şi funcţionării cabinetelor medicale, pot deduce integral valoarea acestora la calculul profitului impozabil la data punerii în funcţiune sau pot recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.
.

Limita dintre investitie si achizitie de mijloace fixe este foarte fragila si de aceea consider ca renovarea spatiilor medicale se includ direct pe cheltuieli si daca se achizitioneaza obligatoriu se amortizeaza . Un alt exemplu practic si logic care l-am gandit acum , este o achizitie auto pt aceste cabinete medicale, acestea se amortizeaza pe perioada stabilita de legiuitor . Un alt argument il reprezinta faptul ca in cazul in care doreste sa vanda acest spatiu peste 5 ani (sa presupunem) o valoare impozabila este daca nu este complet amortizat si alta valoare ( valoarea de vanzare efectiva) daca este complet amortizat .

Of! Imi cer scuze!

Atunci cad am taiat din text a ramas doar cuvantul "mijloace" in loc de "mijloace fixe" cum e in Codului Fiscal si de aici s-ar putea deduce ca si cumpararea praxisului de medicina de familie se poate trece pe cheltuieli in momentul achizitiei acestora, desi nu este asa.

Pe acesta il consider, ca si colegul meu @alcibiade, ca fiind fond comercial, care nu este amortizabil fiscal.

ART. 24
Amortizarea fiscală
[...]
(4) Nu reprezintă active amortizabile:
[...]
c) fondul comercial;
[...]


Este corecta observatia d-voastra ca fondul de comert nu este amortizabil conform codului fiscal . Am corelat cu Ordinul 3055 care prevede amortizarea in conditiile in care acest fond comercial este achizitionat in mod oneros si in acest caz se amortizeaza .

24 (1) Formatul bilanţului este următorul:
A) Active imobilizate
I. Imobilizări necorporale
1.Cheltuieli de constituire
2.Cheltuieli de dezvoltare
3.Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare, dacă acestea au fost achiziţionate cu titlu oneros
4.Fondul comercial, în măsura în care acesta a fost achiziţionat cu titlu oneros

83. (3) Fondul comercial generat intern nu se recunoaşte ca activ deoarece nu este o resursă identificabilă (adică nu este separabil şi nici nu decurge din drepturi legale contractuale sau de altă natură) controlată de entitate, care să poată fi evaluată credibil la cost.
(4) În cazul în care fondul comercial este tratat ca un activ, se au în vedere următoarele prevederi:
a) fondul comercial se amortizează, de regulă, în cadrul unei perioade de maximum cinci ani;


Silvia a mentionat astfel :

Va rog sa-mi comunicati cum pot deduce cumpararea praxisului de medicina de familie (lista de capitatie si patrimoniul de afectatiune profesionala)?


Aceasta a fost logica mea si articolele de lege privind amortizarea fondului.

Alte discuții în legătură

Amortizare program informatic modimpex modimpex buna ziua! am achizitionat un program pentru contabilitate in 09 2010, in valoare de 440 lei. in luna urmatoare am amortizat accelerat 681=280 440. in ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloc fix tablou nefertiti_g nefertiti_g buna ziua, in codul fiscal am citit ca tablourile si alte opere de arta nu se amortizeaza,dar in catalogul mijl fixe am gasit ca tabourile se amortizeaza pe ... (vezi toată discuția)
Incadrare mijloc fix anmih anmih La ce pozitie se pot incadra licente soft specializat achizitionat prin investitii conform 2139/30.11.2004? (vezi toată discuția)