avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat bun in urmatoarea problema:
La locul actual de munca intampin niste probleme,in sensul ca firma vrea sa ma dea afara datorita faptului ca nu am fost de acord sa imi dau demisia si nici sa accept o functie inferioara.Lucrez aici de peste 5 ani si nu am avut niciodata probleme pana acum.Ideea e ca trebuie altcineva sa fie pus in locul meu cu orice pret,eu detinand o functie de conducere.In urma a cateva amenintari si discutii telefonice pe care eu le-am inregistrat si care au avut loc in prezenta unor martori,in care mi se spune clar ca nu mai exista acea functie pentru mine si ca ar trebui sa imi dau demisia(stiam ca este un act de vointa unilateral...),am avut norocul sa intru in concediu medical.
Acum sunt inca in concediu medical,dar peste 5 zile sunt chemat la un convocator in care se va cerceta faptul ca eu nu am anuntat acest lucru si ca practic am fost absent nemotivat.Eu am instiintat telefonic o persoana de la HR din cadrul magazinului la care lucrez,dar nu am vorbit si cu seful meu direct deoarece si el a fost unul din cei care m-au amenintat si am considerat ca nu am ce sa mai discut cu el.
De asemenea in convocator este trecut gresit numele sefului de magazin,pot sa nu ma prezint pe motiv ca nu stiu cine este cel care a instiintat firma de faptul ca eu sunt absent nemotivat?
Sunt inca in CM 2 saptamani.Scrie in convocator ca daca nu ma prezint firma are dreptul sa ia masuri disciplinare.L-am anuntat azi pe seful de magazin ca sunt in CM trimitandu-i un SMS.Trebuia sa ii trimit o scrisoare oficiala?
Maine le voi da si primul concediu medical.Ei vor sa ma dea afara pe motiv disciplinar si fara preaviz,neputand sa beneficiez astfel nici macar de somaj.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihai.o , utilizator 19:39, 3 Martie 2010
Atata vreme cat sunteti in concediu medical nu au cum sa va concedieze disciplinar pentru neprezentare la serviciu. Maine mergeti le duceti certificatul de concediu medical si nu aveti de ca sa prezentati la comisia disciplinara avand in vedere ca acel concediu medical motiveaza absentele dvs.
La intoarcerea la serviciu probabil ca va vor desfiinta postul si veti putea beneficia de somaj. Aveti dreptul de a contesta in instanta decizia de incetare a contractului de munc ain termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta.
Potrivit O.U.G. nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata:
"ART. 36
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul."

Decizia de sanctionare disciplinara in cadrul CM e nula, insa de anulat nu se poate decat prin instanta.Conditia este sa fi instiintat unitatea ( sa aveti si doveda in acest sena) in termen ca sunteti in CM.
Multumesc pentru raspuns.
Le-am trimis azi si o instiintare prin care le-am atras atentia ca acel convocator este gresit intocmit(au gresit niste nume :))) si i-am anuntat ca in data in care sunt convocat eu sunt in concediu medical.de asemenea tot azi le-am dat si primul concediu medical de care ei sustineau ca nu au luat cunostinta.
Am procedat cred ca destul de corect si legal.Asa e?
Multumesc in ca o data pt raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un salariat care nu a mai venit la munca de mai bine de 1 saptamana, l-am pus absent nemotivat, am inceput cercetarea disciplinara si nu s-a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si concediu medical mitrache_v mitrache_v Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca esti in concediu de odihna si te imbolnavesti si vii cu concediul medical se prelungeste concediul de odihna sau se ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Doi salariati nu s-au prezentat in ultimele 5 zile la serviciu (soferi). Care ar fi procedura pentru desfacerea contractelor de munca?? Le trimitem un ... (vezi toată discuția)