avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cesiune p.s.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cesiune p.s.

Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea sa cedeze toate p.s. pe care la detine la SRL catre mai multe persoane fizice. Deoarece :
1.pretul de v-c este mult superior valorii nominale a p.s. iar plata nu se poate face decat in rate,
2. la Registrul Comertului nu se pot inregistra noii asociati decat daca au achitat integral p.s. pe care le-au dobandit, iar ei vor sa figureze ca asociati fara sa mai astepte ani pana la plata integrala,
s-a adoptat urmatoarea solutie: se incheie un ct.de cesiune pt.toate p.s. la valoarea nominala si acesta se inregistreaza la registrul comertului ( astfel dobanditorii p.s. pot fi inscrisi in registrul ca noii asociati ai respectivului s.r.l.)i iar separat se incheie intre parti un alt contract unde se stipuleaza valoarea reala de vanzare-cumparare, esalonarea la plata, faptul ca transferul dr.de proprietate asupra p.s. catre noii asociati s-a facut odata cu incheierea contractului de cesiune si plata avansului,etc. Acest al doilea contract va fi prezentat si la Finante pt.stabilirea si plata impozitului aferent .Cine a intalnit in practica un caz similar sau asemanator si daca aceasta simulatie vi se pare legala?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 20:58, 13 Decembrie 2006
...eu nu cred ca se refuza inregistrarea cesiunii...nu vad temeiul juridic...ce legatura are transferul partilor sociale cu plata integrala?...poate ies si io din ceata...
la ORC se inregistreaza, in mod normal, numai actul aditional.
pt. contractul privind cesiune se poate garanta cu partile sociale cesionate.



...eu nu cred ca se refuza inregistrarea cesiunii...nu vad temeiul juridic...ce legatura are transferul partilor sociale cu plata integrala?...poate ies si io din ceata...

Registrul comertului- cel putin asa e la Cluj-, inregistreaza cesiunea de parti sociale doar in situatia in care aceste parti sociale sunt achitate integral; se ajunge la situatia in care daca eu doresc sa cumpar de ex.10 p.s. insa pretul convenit pentru fiecare p.s. este mai mare decat valoarea nominala a acestora, si am achitat 90% din pretul convenit, nu pot fi inscris in registru comertului decat cu 9 parti sociale deoarece am achitat integral doar 9 si nu 10 cate vreau sa cumpar. La momentul in care voi achita pretul si pentru ultima p.s.voi face un nou act aditional care inglobeaza si un nou contract de cesiune pentru cesionarea celei de-a 10-cea p.s.Asa intelege registrul comertului sa inregistreze modificarile respective. Acesta e motivul pt.care trebuie sa gasesc subterfugii pentru rezolvarea problemei pe care v-am expus-o anterior!Sper sa gasesc o rezolvare care sa ma ajute!
... dar daca insist la Registrul Comertului inregistrarea noilor asociati si cesiunea respectiva, aratand pretul de vanzare-cumparare real precum si esalonarea la plata ?Judecatorul delegat ,cel mai probabil va respinge cererea pe motivul invocat de mine anterior ,iar noii asociati ataca in instanta incheierea judecatorului delegat pentru a obtine hotararea de inregistrare?!Vor avea sanse sa obtina castig de cauza?
pai ce treaba are ORC-ul cu cat se cesioneaza partea sociala?
Doar nu inregistreaza contractol de cesiune, ci doar actul aditional.X-(
Daca ar trebui sa scriu in actul aditional valaoarea partii sociale ar insemna sa apara in actul constitutiv al societatii parti sociale de valori diferite:))

Alte discuții în legătură

Cesiune p.s. mony mony Ce parere aveti despre urmatoarea solutie in cazul unei cesiuni de ps- acceptata de Registrul Comertului si de Finante-: un asociat unic persoana juridica vrea ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)
Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)