avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... finalizare act proprietate imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

finalizare act proprietate imobil

Buna ziua.Am sa incerc sa fiu cat mai clara asupra subiectului.Eu si sotul dorim sa intram in posesia unei case situata in domeniul rural.Problema este ca imobilul a fost cumparat pe baza unei chitante de mana,acum ceva ani ,ca asa se proceda atunci.proprietarul a decedat iar fiul sau(socrul meu)are certificat de mostenitor.ni s-a spus ca nu ni se poate face act de vanzare cumparare deoarece trebuie sa dam primaria in judecata,ca imobilul ar fi in posesia ei cat si terenul 2600 mp chiar daca s-a platit impozit mai bine de 30 de ani sau trebuia cumparat de la ei.nu stim ce sa facem.ca sa dam in judecata ce ar trebui sa facem?cat ne-ar costa.mentionez ca batranii care au decedat nu au fost membri de colectiv.va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 13:36, 2 Martie 2010
1.va trebui sa investiti instanta de judecata cu o actiune , prin care solicitati pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare .
2. daca sunt intrunite conditiile - uzucapine de 30 de ani .
daca lucrurile stau asa cum spuneti, da, trebuie deschis un proces impotriva primariei pentru a clarifica situatia.Lucrurile sunt putin mai complexe decat apar, aveti nevoie de ajutor de specialitate si cooperarea primariei din localitate.In caz contrar, procesul poate dura foarte mult si in ceea ce priveste costul acestuia, onorariile avocatiale se calculeaza prin aplicarea unui procent valorii bunului (casei)pe care doriti sa-l obtineti.
va dorim succes
multumesc frumos.in cazul acesta de uzucapiune primaria este cea care trebuie sa imi dea un act doveditor ca urmare a platii impozitului mai bine de 30 de ani?
doamna, sincer va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat.
procesul este greu si de durata .
Nu sunteti foarte clara, deoarece va trebui sa raspundeti scurt si clar la urmatoarele intrebari:
1. acum cati ani a fost cumparat imobilul cu "chitanta de mana"?
2. socrul dvs. (mostenitorul cumparatorului) are trecut acest imobil in certificatul de mostenitor si in baza carui act este trecut acolo?
3. cine v-a spus ("ni s-a spus") ca "nu vi se poate face act de vanzare-cumparare"?
4. dupa moartea cumparatorului a mai locuit cineva in imobil, cine si cat timp?
5. De cat timp este primaria in posesia imobilului si in baza carui temei legal?
Dupa ce imi veti raspunde la aceste intrebari va voi putea raspunde si eu mai adecvat situatiei reale.
In orice caz, teoretic vorbind, exista atat posibilitatea unei actiuni in constatarea dreptului de proprietate, care se poate introduce in baza certificatului de mostenitor, a dovezii platii taxelor si a oricaror alte probe ce pot dovedi existenta dreptului de proprietate, cat si a unei actiuni in revendicare a proprietarului neposesor (dvs.) impotriva posesorului neproprietar (primaria sau oricine altcineva). In situatia celei din urma actiuni, pot aparea diferite aparari ( incepind cu invocarea unor exceptii) din partea primariei, pe care va trebui sa le inlaturati si sa le combateti eficient. Tot in principiu, daca nu a intervenit prescriptia dreptului dvs. prin uzucapiune in favoarea primariei (destul de greu de crezut din ce spuneti, dar...) si nici nu exista un alt titlu valabil in baza caruia aceasta sa poata opune un drept al sau, atunci ar trebui sa nu aveti probleme.
O hotarare judecatoreasca in constatarea dreptului de proprietate asupra imobilului ar tine loc de act de proprietate si nu ar mai fi nevoie de niciun alt act ("de vanzare-cumparare"). De altfel nu va poate vinde decat proprietarul imobilului care, din cate spuneti, este chiar socrul dvs.
Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care va sti ce are de facut.
Eu, in concluzie, va sfatuiesc sa incercati initial o actiune in constatare care, daca va fi admisa de instanta, va va aduce un titlu valabil, iar in baza lui sa cereti evacuarea posesorului din imobil.
Se poate merge si pe calea unei actiuni in revendicare, in care sa utilizati ca titlu actul de mana si plata impozitului ca dovada a posesiei sub nume de proprietar...dar eu asi incerca mai intai prima varianta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire act proprietate corinau corinau In anul 1960 socrul meu a cumparat in baza unei chitante de mana un lot de casa in supr de 500mp, de la o persoana care il detineau ca mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa cu chitanta de mana VASSY VASSY Buna ziua, As avea nevoie de o lamurire. Sora mea locuieste cu soacra ei care a cumparat casa in care stau in anul 1975 cu o chitanta de mana si cu doi ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana ramo80 ramo80 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare: Socrii mei au cumparat in urma cu ... (vezi toată discuția)