avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa cu chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa cu chitanta de mana

Buna ziua,
As avea nevoie de o lamurire.
Sora mea locuieste cu soacra ei care a cumparat casa in care stau in anul 1975 cu o chitanta de mana si cu doi martori, de la o alta persoana care a facut la fel un act de mana cu martori de la proprietar.
Proprietarul nu mai detine nici un fel de act al casei sau alt document care atesta vanzarea casei.
Socrul ei a murit in ianuarie 2012 si un cabinet de avocatura din Buzau unde locuiesc, au trimis instiintare sa mearga sa faca actele de succesiune.
Printre actele cerute este si actul de proprietate al casei, acea chitanta de mana.
Soacra detine doua chitante,una pentru 800 de metri unde este casa si alta pentru 1000 de metri dar care nu ia revendicat pana la acest moment din 1974 si care in actele primariei s-ar parea ca nu apar in evidentele lor.
Cum se poate rezolva aceasta problema.
Este valabil actul de mana intocmit?
Poate face act de vanzare -cumparare cu fiica proprietarului, care spune ca nu are vreun act , doar ca asa stie ca acel pamant, acea casa este casa in care ea a crescut.
Astept un raspuns si va multumesc de ajutor.


Cu stima,
Iuliana

Cel mai recent răspuns: luissiana , utilizator 11:50, 20 Noiembrie 2013
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .

Succes.


Buna dimineata,
Va multumesc pentru raspuns si as dori sa imi explicati putin acesti termeni.
Este valabil recunoscut legal actul de mana intocmit pentru cumpararea locuintei?
Ii poate da afara din casa sau poate face act de vanzare-cumparare proprietara de drept cu alta persoana?
Cum poate face sa inregistreze actul de mana ca drept de proprietate asupra imobilului?

Va multumesc din suflet.

Cu recunostinta,
Iuliana
in primul rand ceea ce doriti Dvs sa obtineti necesita obligatoriu o actiune in justitie in care trebuie sa fiti asistat de un avocat fiind o situatie destul de complicata . In linii mari cele explicate de D-na av Stoica se traduc cam asa: chiar daca respectiva chitanta nu va fi transformata direct in titlu , puteti castiga dreptul de proprietate prin uzucapiune,adica prin faptul ca in decurs de 30 ani v-ati comportat ca un proprietar de buna credinta (ati locuit si ingrijit imobilul respectiv) avand convingerea ferma ca este al Dvs.
In concluzie, in baza acelei chitante nu ii poate da nimeni afara in acest moment !??
Mai departe va trebui deschisa o actiune in justitie prin care sa devina proprietar, iar dupa aceea sa se faca succesiuea.
nu. momentan acea chitanta nu valoreaza nimic. ea nu tine loc de titlu de proprietate. trebuie mai intai sa obtineti titlul si asta nu numai pt succesiune ci si pt a va scuti de problemele ulterioare.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte de proprietate pentru casa si teren cumparate cu, chitanta de mana ramo80 ramo80 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati care este calea de urmat pentru a obtine actele de proprietate, in situatia urmatoare: Socrii mei au cumparat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana - cum se obtine actul de proprietate pentru imobil? marian barbu marian barbu Buna seara,parintii mei au cumparat casa acum 27 ani cu chitanta de mana ,au platit impozitul anual,ce trebuie sa fac pentru a obtine actul de proprietate?va ... (vezi toată discuția)