avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa RADIO TV???!!! ESTE ANULATA SAU NU???
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa RADIO TV???!!! ESTE ANULATA SAU NU???

VA ROG DACA CINEVA POATE SA RASPUNDA!!!
Informatiile privind "taxa RADIO TV" emisa catre persoanele juridice (SRL) sunt contradictorii, confuze si neclare.
Potrivit Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justite (ICCJ) nr. 2102/2009 din 9 aprilie, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, aceasta taxa a fost ANULATA, Firmele nu vor mai fi obligate sa plateasca taxa radio-TV, deoarece ICCJ a respins recursul formulat de Guvern si de Societatea Romana de Radiodifuziune, pentru anularea taxei.
In acelasi timp Guvernul a emis HG 1012/2009 pentru modificarea si completarea HG nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, care prevede ca persoanele juridice cu sediul in Romania, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care si-au suspendat activitatea.
CARE ESTE DE FAPT CALEA LEGALA SI CUM SE POATE PROCEDA IN ACEASTA SITUATIE??? SE PLATESTE SAU NU SE PLATESTE??? VA MULTUMESC!!!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
felteiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioan.p , utilizator 11:55, 24 Noiembrie 2010
Decizia nr. 2102/2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justite (ICCJ) a fost publicata in data de 14.10.2009, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691. Princ aceasta ICCJ a respins, ca nefondat recursul declarat de Guvernul Romaniei si a anulat ca netimbrat recursul Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) in procesul pe care o firma din Cluj (KART CONSTRUCT – S.R.L.) a cerut anularea taxei Radio-TV.
Astfel, sunt anulate prevederile cuprinse in articolul 3, alineatul 1 din Hotararile de Guvern nr. 977 si 978 din 2003, decizie care face ca persoanele juridice care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV sa nu mai fie obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.
In motivarea deciziei, ICCJ sustine ca argumentele aduse de Guvern si SRR, in sensul ca taxa radio se regaseste in legislatia si practica europeana in domeniu, fiind cunoscut ca in toate tarile Uniunii Europene, dar si pe plan mondial aceasta taxa reprezinta principala sursa de finantare a activitatii posturilor publice din domeniul audiovizualului, nu pot fi folosite ca argumente in sustinerea legalitatii prevederilor contestate din cele doua hotarari ale Guvernului, intrucat, asa cum s-a retinut anterior, dreptul la informare al cetatenilor, prin mijloacele de informare, radioul si televiziunea publica, nu poate fi transformat intr-o obligatie, cu atat mai mult cu cat dispozitiile art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, impun plata acestor taxe beneficiarilor de aceste servicii.
Din cate stiu, printr-o declaratie pe propria raspundere cum ca firma care doreste scutirea de la plata acestei taxe , nu detine mijloace de receptionare a programelor radio-tv , poate fi scutita de a mai plati.
Ultima modificare: Joi, 4 Martie 2010
ContSters47264, utilizator
Am fost sunat in urma cu 2 zile de catre o persoana care s-a recomandat a fi de la Radio Tv. A motivat ca a obtinut nr. de tel. al firmei (a persoanei de contact) de la ministerul finantelor, iar in baza "HG 1012/2009 pentru modificarea si completarea HG nr. 977/2003 privind taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, care prevede ca persoanele juridice cu sediul in Romania, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care si-au suspendat activitatea", firma este obligata sa plateasca aceasta taxa, inclusiv din anii anteriori (2007), chiar daca prin Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justite (ICCJ) nr. 2102/2009 din 9 aprilie, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 691 din 14 octombrie 2009, aceasta taxa a fost ANULATA....si a continuat pe tema acestui subiect sa-mi explice....
INTREBARE: SE PLATESTE SAU NU??? AU BAZA JURIDICA PENTRU ACEASTA "TAXA"???
Declaratia pe propria raspundere cum ca firma care doreste scutirea de la plata acestei taxe, nu detine mijloace de receptionare a programelor radio-tv , poate fi scutita de a mai plati, daca asa este, cand trebuie intocmita si catre cine??? Multumesc!!!
Deci, numai microintreprinderile sunt scutite de la taxa radio ? Eu nu sunt micri si am de platit tot la 3 luni cate 90 de lei. Sincer mi se pare destul de mult si pentru nimic insa trebuie sa platesc, nu-i asa ?

Astept raspuns, va rog. Multumesc
Buna ziua. P.c.-ul din sediul unei societatii comerciale, este considerat mijloc de receptionare programe radio-tv?. Mentionez ca achitam abonamentul pentru racordarea acestuia, unei terte firme.
buna ziua
sunt sunat constant de catre un reprezentant BPO Solutions, cei care colecteaza taxa radio-tv. ultima amenintare a lor este ca daca nu platesc se va emite amenta contraventionala, si mi s-a dat ca termen data de 15 decembrie.
pe de alta parte au motivat ca scutirea de la taxa respectiva se face doar pentru firmele care si-au suspendat activitatea. eu nu mai inteleg nimic. se mai plateste, nu se mai plateste de catre firmele care inca mai au activitate?!
multumesc anticipat pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio in vigoare pt micro? sorinbat sorinbat Nu detin radio/tv, dar sunt nevoit sa platesc taxa. Este legala aceasta taxa? Cum as putea sa ma apar in instanta fiindca oricum NU VREAU sa platesc ceva de ... (vezi toată discuția)
Taxa radio/tv platita de firme? mariana marin mariana marin Societatile comerciale mai au obligatia sa plateasca taxa radio/tv? Am primit o atentionare prin care Societatea Romana de Radiodifuziune imi aduce la ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)