avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este considerat accident de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este considerat accident de munca?

in cazul in care un salariat este invoit pt a merge sa-si cumpere de mancare in timpul programului sufera un accident poate fi considerat accident de munca conform art. 30 lit k) Legea 319/2006 "accidentul suferit in timpul pauzelor regulamentare, daca acesta a avut loc in locuri organizate de angajator, precum si in timpul si pe traseul normal spre si de la aceste locuri;" este accident de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 23 Februarie 2012
In timpul programului cat si in timpul si pe traseul declarat de la acasa la serviciu si invers, orice accident suferit de catre angajat este denumit accident de munca. Restul accidentelor in timpul invoirilor ce au la baza un bilet de voie semnat de angajat nu mai poate fi accident de munca. Nu conteaza care e motivul pentru care angajatul pleaca din societate, atata timp cat nu este in interes de serviciu si exista un bilet de voie semnat de acesta, firma este acoperita.
Multumesc pt raspuns insa eu vroiam sa stiu daca se incadreaza sau nu la art mentionat de sus. Scuze daca insist insa as vrea sa stiu daca "precum si in timpul" are legatura si cu plecarea angajatului din unitate cu acordul sefului in pauza regulamentara. de fapt as vrea sa stiu cum sa interpretez acest articol. va multumesc.
Atata timp cat accidentul se petrece in timpul programului de munca (aici includ si pauza de masa si drumul spre casa) , este accident de munca, chiar daca accidentul are loc inafara firmei.
Iti multumesc pt raspuns, insa seful de la juridic sustine ca daca nu se incadreaza in art. mentionat nu poate fi accidenrt de munca. Sustine ca prin L 319 legiuitorul a enuntat clar ce sunt accidentele de munca. De aceea vroiam o interpretare a art. pt ca eu consider ca at cand pleci sa-ti cumperi de mncare fiind in pauza de masa si se poate intampla un accident pe drum pot sa-l incadrez la acest art. insa seful de la juridic sustine ca nu poate fi incadrat aici un astfel de accident deoarece nu se deplasa la locul stabili pt pauza regulamentara.
DA ESTE ACCIDENT DE MUNCA!
Chiar daca lucratorul nu avea invoire de la seful sau ( cond. locului de munca), tot era accident de munca, principal vinovat ( pe langa lucrator) este acest sef.
Daca l-a invoit raspunde, daca nu, de ce nu l-a supravegheat, raspunde!
Se numeste acc. de munca de traseu.
Nu are rost sa redau textul din lege, acolo explica f. clar ! Tot ce se intampla in timpul serviciului ( inclusiv timpul de deplasare la si de la loc. de munca) este acc. de munca
Acum, daca este fara urmari grave, se trece in reg. de acc. usoare
Daca este cu mai mult de 3 zile incapacitate de munca ( spital, conc. med) se anunta ITM, se cerceteaza de catre o comisie din unitate, daca este mortal, cerceteaza ITM.
In treaba asta cel care decide este responsabilul SSM pe unitate, si nu seful de la juridic sau resurse umane.
Se mai poate intampla ( destul de des, din pacate) sa se incerce musamalizarea incidentului. Daca nu se anunta ITM si cel accidentat il anunta, e belea........
Responsabil SSM Octavia Turbatu

Alte discuții în legătură

Accident de munca pe durata invoirii sadrian sadrian Buna ziua. Cu toate ca invoirea nu este definita de legislatie, daca un angajat invoit pe baza unui bilet semnat si aprobat de conducatorul locului de munca, ... (vezi toată discuția)
Accident pe drum catre casa de la servici pup_me pup_me Buna, am avut un accident chiar in fata blocului cu masina dupa ce am iesit de la servici. Nu au fost victime eu m-am lovit la cap si la picior atat,desi nu ... (vezi toată discuția)
Accident de munca ??? Medu Medu Este adevarat ca orice accident care are loc pe traseul domiciliu-loc de munca si loc de munca-domiciliu este considerat accident de munca? (vezi toată discuția)