Buna ziua. In urma divortului fiica mea in varsta de 12 ani a fost incredintata tatalui; platesc pensie 100 euro lunar; am program de vizita astfel: 3 zile de paste i romania, 1 luna in vara in italia, 1 saptamana in iarna in romania si de 2 ori pe luna de sambata pana duminica comform hotararii judecatoresti in apel.
Fostul sot imi interzice sa am orice fel de contact cu fatita mea si a introdus recurs la programul de vizitare pentru ca nu vrea ca fetita sa isi petreaca vacantele cu mine.
Intrbarea mea este: poate sa ceara audierea copilului si daca acesta spune ca nu vrea sa vina la mine ce trebuie sa fac? in plus am ramas fara loc de manca si nu imi mai pot premite un avocat daca nu se prezinta nimeni la recurs ce se intampla? va rog sa ma ajutati multumesc
Nici fostul sot si nici macar instanta de recurs nu va putea sa va ia dreptul de a fi MAMA (in afara de cazurile de decadere din drepturile parintesti, dar nu cred ca e cazul)...asadar programul de vizitare va putea fi in cel mai rau caz putin limitat si atat! Chiar daca nu puteti sa va angajati un aparator, va puteti prezenta personal la termenul de judecata pentru a solicita mentinerea sentintei pronuntata de instanta de fond ca fiind legala si temeinica! SUCCES...
De la varsta de 10 ani copiii pot fi audiati.Puteti face o intampinare cu 5 zile inaintea termenului stabilit de recurs sau inaintata chiar in ziua procesului in fata judecatorului.Model de intampinare puteti gasi pe net.Intampinarea trebuie sa cuprinda pozitia dvs asupra solicitarilor tatalui de a va ingradi dreptul de a pastra legaturi cu fetita.
Iar daca nu mai aveti loc de munca puteti solicita diminuarea pensiei de intretinere a minorei.
Cum spunea colegul...nimeni nu va putea ingradi dreptul de mama.
Audierea poate avea loc chiar inainte de implinirea varstei de 10 ani , daca este apreciata utila in vederea clarficiarii unor relatii de familie confuze.
De la implinirea acestei varste , judecatorul , in mod obligatoriu , afla vointa copilului minor.
Iar crearea unor relatii defectuoase , prin limitarea sau interzicerea dumneavoastra de a avea legaturi cu propriul copil poate constitui un bun motiv de reincredintare.
Cata vreme evolutia copilului nu e periclitata , din contra, e sustinuta de prezenta mamei , nu exista niciun motiv pentru a nu exista perioada de timp insemnata , in viata copilului, alaturi de aceasta .Desigur, esenta acestor conflicte tine de comunicare.
eu pot sa-i fac plangere penala fostului sot ca imi interzice sa imi vad fetita si sa vorbesc cu ea dar copilul fiind influientat de catre tata si bunicii paterni va refuza sa ma vada de frica lor atunci ce as putea sa fac?
daca nu trimit pensia o 1 luna imi face imediat plangere penala dar eu ca nu pot sa-mi vad copilul ce trebuie sa fac?
Numai daca parintele caruia i-a fost incredintat minorul se opune ca dv., mama acestui minor, sa aveti legaturi personale cu aceasta, conform sentintei, veti putea introduce o plangere penala intemeiata pe art. 307 Cod penal, daca aceasta pozitie de refuz este repetata si o puteti dovedi cu martori, cu executorul judecatoresc cand o puneti ijn executare silita.
Daca minorul nu doreste sa aiba legaturi personale cu dv., nu-l puteti forta prin executarea silita a unei hotarari judecatoresti...trebuie sa dati dovada de mult tact si intelepciune.
Pensia de intretinere in favoarea minorului trebuie sa o achitati.
Plangere penala pentru abandon de familie (art. 305 Cod penal) poate fi introdusa de fostul sot numai daca nu ati achitat, cu rea-credinta, pensia de intretinere in favoarea minorului, timp de 2 luni consecutiv. ;)