avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... activitate comerciala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

activitate comerciala

as vrea sa desfasor o activitate comerciala intr un spatiu din scara blocului
administratorul mi a comunicat ca pentru acest lucru imi trebuie acordul scris al tuturor proprietarilor de pe scara
e adevarat?
unde sunt reglementate astfel de situatii?
se poate si doar cu jumatate +1?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:36, 10 Martie 2010
Aveti nevoie de acordul Comitetului executiv al asociatiei de proprietari (inclusiv al presedintelui) si al vecinilor limitrofi.
Parerea mea este ca va trebuie o adunare generala in care sa se stabileasca in conditii de jumatate plus unu.
Nu este vorba de unanimitate cum zice administratorul.
Comitetul executiv decide modul cum se folosesc spstiile comune, daca e spatiu comun.
Dar inceperea, autorizarea unei activitati comerciale intr-un spatiu din scara blocului difera si in functie de spatiul respectiv. Adica daca acel spatiu este proprietatea dv., a unei firme, a unui proprietar de apartament sau este spatiu comun al blocului. Noi avem in casa scarii atat boxe, uscatoare care sunt proprietate comuna cat si un spatiu care nu este locuinta ci o incapere proprietatea unei firme.
Care este situatia spatiului dv?
Iata ce spune Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
..........
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.


In consecinta, Dv. trebuie sa obtineti avizul comitetului executiv, pentru ca acesta conduce asociatia, acesta trebuie sa aiba acceptul a 50% +1 din proprietarii scarii respective si in plus acceptul proprietarilor direct afectati in plan orizontal si vertical afectati de activitatea sau constructia Dv.

Administratorul nu are decat un rol informal in aceasta poveste, nu-si da acordul si nici nu poate vorbi in numele proprietarilor din acea scara.
multumesc tuturor pentru raspunsuri
spatiul respectiv este proprietate comuna
acum cativa ani cineva a mai desfasurat activitate comerciala, dar ca urmare a neplatii datoriilor la chirie, utilitati, etc i s a reziliat contractul

Alte discuții în legătură

Sediu social al firmei mancipri mancipri intr-un bloc de locuinte , sunt necesare aprobarile vecinilor in cazul in care cineva are sediul social al unei firme in apartamentul proprietate personala ? (vezi toată discuția)
Spatii comune bloc(uscatorii+spatii comune pe etaj) marinsas marinsas Buna ziua, am urmatoarea problema. vecinul de la parter nu vrea sa elibereze uscatoria de la parterul blocul pe motiv vrea sa i se repartizeze spatiu la una ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial in bloc cu semnaturile vecinilor ionelsavu ionelsavu In urma cu 2 ani am cumparat un apartament la parterul unui bloc cu gandul de a transforma una dintre camere in spatiu comercial, aceasta avand un singur ... (vezi toată discuția)