avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PRIMA 8 MARTIE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PRIMA 8 MARTIE

de 8 martie s-a dat prima la femei cash=100 ron/ femeie, tb prinse in salarii? sau pot sa le inreg 6458=423, 423=5311, este corect?
Cel mai recent răspuns: Cristina Vasile , utilizator 17:59, 10 Martie 2010
ART. 55
Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
Cadourile oferite de angajatori [...] precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
norme :
81. Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori [...]precum şi pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplică atât darurilor constând în bunuri, cât şi celor în bani, în cazul tuturor angajatorilor de forţă de muncă.

Suma fiind de 100 lei/persoana este integral neimpozabila

In sensul imp. pe profit :
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, [...]

La fiecare termen de calcul al imp pe profit veti verifica deductibilitatea sumei .
Exemplu :
Trim 1= fd. salarii 30.000 lei ( ct 641+645+635)
Ded 2%x30.000 lei = 600 lei
Presupunem prime total 700 lei => 100 lei neded ( 100 x 16% = 16 lei imp profit)
Presupunem prime total 500 lei => integral deductibil

Tratament contabil :
6458=5311 doc. justificativ : lista de plata semnata
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
In legatura cu acest caz, am o intrebare:

De Pasti se pot acorda prime salariatilor in procent de 2% din fd. salarii pt. trim.1,2 si 3 din 2010?
Se adauga la statul de salarii si se impoziteaza sau se face stat de plata asemanator primei de 8 martie ci nota contabila aferenta?

Multumesc!
Pentru darurile ( banii ) daruiti de Paste este acelasi tratament ca mai sus , cu observatia ca este aplicabil doar salariatilor cu copii
"Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase,[...]"
Pentru cei fara copii , sumele acordate sint impozabile , ca venit , si nu mai intra in discutie pentru deductibilitatea de 2% .
Deci am inteles bine? Salariatii care au copii pot primi prime de Paste, fiecare in val. de 2% din fd. salarii?
Se face nota contabila 6458 = 5311?

Multumesc frumos pt. rabdare!
Toti salariatii pot primi prime de Paste :)

Deosebirea este in ce priveste tratamentul fiscal : in timp ce pentru cei care au copii suma este neimpozabila la salariu si deductibila limitat pentru societate la impozit pe profit ( acel 2% de care am zis mai sus ) , pentru cei fara copii suma se adauga la salariul brut si este impozabila
In primul caz , facem 6458( ch sociale) = 5311
In al doilea caz , 641=421 cu suma acordata , dupa care asupra ei aplicati retinerile de la salarii
Stiti cum ? Ginditi ca pentru cei cu copii , este acordata o facilitate fiscala .

Alte discuții în legătură

Impozitare prime paste Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Sub ce forma ar trebui sa dea angajatorul prima angajatilor de Paste.(sa se impoziteze mai putin) Sub forma tichetelor cadou , am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Cheltuiala sociala Cristina Vasile Cristina Vasile Apelez la cunostintele Dvs, pentru a ma lumina si pe mine intr-o problema: Daca un angajator vrea sa dea de Paste copiilor salariatilor niste bani, cum pot ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou laracroft4368 laracroft4368 Se pot acorda tichete cadou angajatilor unei societati comerciale , indiferent daca au sau nu copii minori? (vezi toată discuția)