avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament fara succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament fara succesiune

Acum 2 ani parintii mei care au un loc de casa si respectiv casa construita de ei s-au gandit sa doneze jumatate din teren fratelui meu pentru a-si construi casa lui proprie.La un an de zile moare mama,noi mostenitorii nefacand dezbaterea succesiunii.De atunci au inceput discutii intre mine si tatal meu pe de o parte si fartele meu pe de alta parte.Am discutat cu tata si este de acord sa faca un testament sa-mi cedeze mie partea lui.Ce alte posibilitati ar fi in afara de testament?Evident ca totul inseamna bani si as dori sa stiu cum este mai ieftin.Cat ar trebui sa fie partea mea si a tatalui din partea mamei?Tata poate lasa prin testament ceva care nu s-a dezbatut prin succesiune?Fac mentiunea ca suntem 2 frati si tatal cei care mostenesc.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 08:58, 14 Martie 2010
trebuie dezbatuta succesiunea dupa mama, apoi tata va poate vinde partea lui cu obligatia ca dvs. sa aveti grija de el. Testamentul va putea fi atacat ulterior, dupa moartea tatalui si fratele va castiga, intrucat se incalca rezerva succesorala legala pe care o au copiii de pe urma parintilor lor( sunt mostenitori rezervatari).
Mersi ptr operativitatea raspunsului.E totusi ceva ce imi scapa.Ca sa fiu bine inteles,tata a descis sa contrabalanseze faptul ca fratelui meu i-au vandut(evident fara sa plateasca nimic cu exceptia banilro aferenti perfectarii actelor)jumatate din terenul detinut de amandoi atata timp cat a trait si mama.Motivatia a fost ca se simte dator sa existe o impartire echitabila a bunurilor detinute de ei.Extrapoland ce imi spuneti dvs sa inteleg ca as fi si eu mostenitor rezervatar de pe urma mamei asupra terenului pe care il detine acum fratele meu si pot ataca acest lucru in instanta?
din masa succesorala ramasa de pe urma mami dv. tatalui i s cuvine 5/8 iar dv. si fratele 3/8. pentru a contrabalansa ceea ce a primit fratele dv. la dezbatera succesiunii fratele si tatal dv. ar putea fac act de renuntare in favoarea dv. xista si posibilitatea "vinzarii" catre dv. a cotelor ce li se cuvin. doamna avocat a punctat foarte bine faptul ca "vinzarea" catr frate a acelei bucati de pamint poate fi atacata in instanta ca fiind donati deghizata.
dezbateti succesiunea de pe urma mamei.
daca prin aceea donatie vi s-a incalcat rezerva succesorala puteti solicita reductiunea donatiei in limitele cotitatii disponibile.
Buna ziua!
Sa inteleg ca din ce ii revenea mamei,tatal ia 5/8 iar ceilalti 2 copii impreuna restul de 3/8.Tata are dreptul in plus la 1/2 din total masa succesorala? Problema ar fi ca legat de ce spunea dl Cobanu,ca fratele meu sa- mi cedeze ceva din ce are ptr a contrabalansa, nu se pune problema ptr ca sunt deja discutii intre noi. Legat de,in ce conditii se poate face acest lucru si daca sunt sanse de reusita? Ce documente tb sa prezint in instanta? Acest lucru se poate face numai dupa dezbatrea succesiunii?

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)
Lamurire elvisro2002 elvisro2002 buna ziua! parintii detin o locuinta dobandita in timpul casatoriei prin ctr de vanzar4e-cumparare de la bunici cu clauza,tata a decedat in urma cu 9 ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)