avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Renovare si extindere magazin fara autorizatie de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Renovare si extindere magazin fara autorizatie de constructie

Am facut un credit si am inchiriat un magazin darapanat care avea cam 9mp. Pe acesta l-am renovat corespunzator si l-am extins cu cativa metri patrati.

Recent a venit primaria in control si m-au chemat la ei deoarece n-am avut autorizatie de constructie pentru acei metri patrati in plus.
Proprietarul spatiului nu are nimic de zis, eu sunt constient de problema...
Intrebarile mele sunt:
1) Ce se poate intampla?
Demolare + amenda? Doar amenda? Inchidere definita? Reducerea spatiului?(aceasta ultima varianta nefiind posibila fiindca spatiul desi extins tot este mic)

2)Cum pot intra in legalitate?
Este foarte important ca totul sa mearga cum trebuie. Creditul nu o sa dispara, iar eu nu am alte optiuni.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 18:42, 16 Martie 2010
pentru renovare nu aveti nevoie de autorizatie de constructie. pentru extindere insa, da. vedeti prevederile legii nr.50/1991 cu modificarile ulterioare.
Primaria a venit in control si ce a spus? Va amendeaza sau ce?
Puteti intra in legalitate cu renovarea si extinderea constructiei existente:
ORDIN ADMINISTRATIE PUBLICA 1430/2005
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
ARTICOLUL 56
Intrarea in legalitate
(1) Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu incalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe langa oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, intr-un termen pe care il va stabili prin procesul verbal.
(2) In vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul in care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmand sa dispuna, dupa caz, mentinerea, respectiv desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu incalcarea prevederilor acesteia.
(3) In situatia in care constructia realizata fara autorizatie de construire intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire in vederea intrarii in legalitate, in coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai in baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta in stadiul fizic in care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de urbanism maria isabela maria isabela Se poate elibera certificat de urbanism pentru o cladire deja construita? (vezi toată discuția)
Cladire nedeclarata nicolae242 nicolae242 buna ziua, am construit 2 camere fara autorizatie acum 5 ani si nici la circa financiara nu am spus ca am construit. daca ma duc acum la fisc sa declar ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 art 31, extensie dar am demolat si construit irina cristiana irina cristiana Buna seara! in februarie 2008, am obtinut autorizatie de constuctie a casei dar pentru extensie, adica exista deja o casa de 42m2, pe care eu am demolato si am ... (vezi toată discuția)