avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Certificat de urbanism
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Certificat de urbanism

Se poate elibera certificat de urbanism pentru o cladire deja construita?
Cel mai recent răspuns: equia , utilizator 13:16, 2 August 2019
Buna seara!
[ link extern ]
NORME METODOLOGICE din 12 octombrie 2009 (*actualizate*) de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii**)
(actualizate pana la data de 19 martie 2014*)

Articolul 59
Intrarea in legalitate
(1) Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu incalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe langa oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, intr-un termen pe care il va stabili prin procesul verbal.
(2) In vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul in care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmand sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu incalcarea prevederilor acesteia.
(3) In situatia in care constructia realizata fara autorizatie de construire intruneste conditiile urbanistice de integrare in cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire in vederea intrarii in legalitate, in coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai in baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta in stadiul fizic in care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, in conditiile legii.

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Art. 28
(1) O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(2) Decizia mentinerii sau a desfiintarii constructiilor realizate fara autorizatie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de catre autoritatea administratiei publice competente, pe baza planurilor urbanistice si a regulamentelor aferente, avizate si aprobate in conditiile legii, sau, dupa caz, de instanta. Pentru lucrari ce se executa la cladirile prevazute la art. 3 lit. b) este necesar avizul Ministerului Culturii si Cultelor.
(3) Masura desfiintarii constructiilor se aplica si in situatia in care, la expirarea termenului de intrare in legalitate stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul nu a obtinut autorizatia necesara.
Multumesc
Scurt si la subiect: DA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie fara autorizatie lspc lspc Buna ziua!Am construit o casa p+1 pe terenul meu(proprietate),dar nu am finalizat actele pt autorizatie!Mai exact,am scos absolut toate actele necesare ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa bogsmc bogsmc Buna ziua, Am dobandit o casa printr-un act de adjudecare.Casa a fost construita fara autorizatie de constructie si din acest motiv nu mai pot face ... (vezi toată discuția)
Cladire nedeclarata nicolae242 nicolae242 buna ziua, am construit 2 camere fara autorizatie acum 5 ani si nici la circa financiara nu am spus ca am construit. daca ma duc acum la fisc sa declar ... (vezi toată discuția)