avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... interesant si urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

interesant si urgent

Am fost casatorit acum 28 ani , am avut un fiu din prima casatorie caruia i-am platit pensie alimentara si multe altele pe langa pana la 25 ani. In urma cu 9 ani m-am casatorit am o fetita din a doua casatorie si locuim in casa parintilor mei, decedati amandoi. In prezent ne aflam in faza ca fratii mei sa-mi cedeze partea lor din casa. Sa raman singur proprietar,. As dori sa stiu ce modalitate exista ca singura proprietara a acestui imobil sa fie actuala mea sotie deoarece fiul din prima casatorie nu m-a cautat niciodata si nu ma saluta pe strada motiv pentru care nu doresc ca fiica si sotia mea sa imparta munca noastra cu el. Vreau ca totul sa devina al sotiei mele fara ca el sau eu sa am vreun drept. Daca as divorta de sotia mea as pupea sa-i vand ei totul dupa divort? Daca ne casatorim din nou dupa vanzare eu intru din nou in drepturi?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 16:24, 18 Martie 2010
Cred ca ar trebui sa va mai ganditi putin la concecinte. Ati putea sa pastrati uzufructul viager pentru a avea o oarecare siguranta. Oricat de bine va intelegeti cu actuala sotie e bine sa fiti prudent.
:D Chiar cunosc un caz care si-a vandut totul celei de-a doua sotii numai ca sa nu mosteneasca copiii din prin prima casatorie.
Acum e in prag sa ramana pe drumuri. E interesant cum se intoarce roata. B-)
vanzarea-cumpararea intre soti este interzisa prin lege . ;)
ati putea sa faceti un act de donatie/testament in favoarea sotiei, dar la decesul dvs. aceste liberalitati vor putea fi atacate de fiul dvs. , daca rezerva succesorala ii va fi afectata.

o solutie ar fi sa vindeti imobilul unui tert , persoana de incredere ( greu de crezut ca mai exista astfel de oameni in ziua de azi !! :( ) , cu rezerva dreptului de uzufruct viager instituit in favoarea dvs.
ulterior, persoana respectiva sa-i instraineze imobilul sotiei dvs.
dvs. urmand sa va mentineti clauza uzufructului viager , pt a fi sigur ca nu ramenti pe drumuri . astfel, pana la deces veti avea dreptul sa locuiti in continaure in casa respectiva .
bunul imobil va constitui in atare conditii bun propriu al sotiei dvs. , ceea ce inseamna ca fiul din prima casatorie nu va avea nici un drept la acesta .
Eu as mai avea o alta idee: vindeti totul fiicei dvs. Chiar daca e minora poate dobandi, prin curator, bunuri mobile si imobile. Pastrati-va dreptul de uzufruct viager.
Sunt de acord cu raspunsurile dnei mimi manea.
Vanzarea este singura solutie fiindca altfel, fiul dvs din prima casatorie nu poate fi inlaturat de la mostenire.
Donatia poate fi revocata daca se constata ca a adus atingere dreptului sau la mostenire, respectiv rezervei succesorale.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor dupa recasatoria mamei CorF CorF Buna ziua! Dupa moartea tatalui succesiunea apartamentului nostru a fost facuta pe mine fiul raposatului, fratele meu si mama. Ea s-a recasatorit, actualul sot ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)