avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de comodat

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, daca o firma are sediul declarat intr-o casa si conform contractului, administratorul firmei, are datoria de a face reparatii in contul chiriei. "Ma intreb" daca valoarea reparatiilor poate fi (intr-un trimestru) de 10.000 lei. Ar putea (in urma vre-unui control) sa se considere ca s-au facut reparatii de sume prea mari ??? Sau pot interpreta ca s-au "incarcat" cheltuielile ca sa nu plateasca imp.pe profit???
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MOCANU DOINA , utilizator 13:45, 22 Martie 2010
10.000 de lei nu esteo suma exorbitanta daca intr-adevar s-au facut reparatii. daca insa s-a batut doar un cui, si nu sunt acte justificative s-ar putea sa va purice.....
Pentru anul 2010 conform codului fiscal s-au adus modificari in ceea ce privesc contractele de comodat

135.1. Reprezintă venit brut şi valoarea investiţiilor la bunurile mobile şi imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deţinător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinţei bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, şi care sunt efectuate de cealaltă parte contractantă. În termen de 30 de zile de la finalizarea investiţiilor partea care a efectuat investiţia este obligată să comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui deţinător legal valoarea investiţiei. Proprietarul, uzufructuarul sau alt deţinător legal are obligaţia să declare la organul fiscal competent valoarea investiţiei, în declaraţia de impunere.
Comodatul este un contract esentialmente gratuit.
Comodantul transmite catre comodatar folosinta temporara si gratuita a unui bun determint cu obligatia (pentru comodatar) ca bunul sa fie restituit in individualitatea sa la terminarea contractului.
Practic nu ar fi posibil pentru comodatar sa efectueze contraprestatii intr-un contract de comodat. Singurele obligatii care ar putea interesa speta ar fi suportarea cheltuielilor privind folosinta sediului (facturi energie, apa, gaz, telefon, etc).
In plus, comodantul trebuie sa restituie comodatarului cheltuielile de conservare a bunului (cheltuielile cu caracter extraordinar, necesare si urgente).
Din punctul meu de vedere, ati putea folosi un contract de locatiune in care sa se specifice ca in contul chiriei se vor efectua lucrari de reparatii, modernizare, etc.
Va multumesc mult. De fapt, administratorul a "modernizat" gardul imprejmuitor si a reparat trotuarul (de la poarta pana la casa). ;)
VA multumesc pentru sfat, dar... nu stiu de unde sa iau un formular sa-l pot completa de.. CONTRACT DE LOCATIUNE :(

Alte discuții în legătură

Impozit pe constructii pentru amenajarea sediului? prest prest O societate comerciala vrea sa faca amenajari la sediu social pt.care are contract de inchiriere cu o persoana fizica. Pentru amenajarile efectuate,societatea ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli amenajare imobil inchiriat anomarairam anomarairam Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire/solutie privind urmatorul aspect. Firma la care realizez contabilitatea are contract in inchiriere pana in anul ... (vezi toată discuția)
Contract comodat bulzanv bulzanv Firma noastra a luat un credit pt achizitia unei locuinte pe persoana fizica ,Ulterior a facut contract de comodat intre firma si persoana fizica privind ... (vezi toată discuția)