avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

Daca am grupa I de munca si a II-a nu pot beneficia de reducere si pentru grupa a II-a..???
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 10:53, 22 Martie 2010
Ambele sunt considerate activitati in conditii deosebite. Nu se aplica reducerea pentru fiecare in parte asa cum s-a facut pana in martie 1990. De acest drept pierdut de salariati, stabilit prin lege si nu "castigat", nu vorbeste nimeni. Multe asemenea activitati sau inchis dupa anul 2001 si logic nu pot aparea in anexa 2 din Legea 226/2006 dar ca activitati se regasesc in anexa 1 ale aceleiasi legi. Interpretarea acestor anexe coroborat cu raportarea lor in timp se face in defavoarea celui ce a lucrat in grupa 1 de munca. Este mai important "sporul de zambet" si alte drepturi castigate la "masa rotunda" decat faptul ca, pana in 2001, s-a muncit in otelarii sau turnatorii in conditii inumane si in trei schimburi.
Potrivit dispoziţiilor pct. 41^1, din Secţiunea VIII, cap. B, din Ordinul MMSS nr. 340/2001: " 44^1. Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca conform legislatiei anterioare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege. In acest caz reducerea se face din varsta standard a anului, respectiv a lunii in care se deschide dreptul de pensie pentru limita de varsta, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii de deschidere a dreptului.
Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I si II de munca in baza legislatiei anterioare beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumuleaza perioadele lucrate in grupa I si II de munca si se face reducerea varstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzatoare locurilor de munca in conditii deosebite;
b) fie se face reducerea varstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege si pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) si se alege reducerea cea mai avantajoasa.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumuleaza cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca.
-------------
Pct. 44^1 din Sectiunea VIII a Cap. B a fost introdusa de pct. 19 al art. I din ORDINUL nr. 518 din 6 august 2001, publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 464 din 14 august 2001"


O zi bună vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare limita de varsta ccandrici ccandrici Tatal meu este nascut la 06.01.1952 Vechime in munca:35 ani si 7 luni. Mai sunt si urmatoarele perioade, care nu sunt sigur daca se considera stagii ... (vezi toată discuția)
Pensii mihaela.niciu mihaela.niciu pana cand se aplica reducerea varstei standard de pensionare cu anii lucrati in grupele I sau II de munca, care este baza legala? (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare pentru grupa ii Chesaru Silviu Chesaru Silviu Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine la ce varsta pot iesi la pensie datele fiind urmatoarele : - data nasterii : 20.09.1951 - vechime totala de munca 38 ... (vezi toată discuția)