avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... consum pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

consum pausal

buna. problema mea este urmatoarea:
In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), fapt pentru care in februarie cand s-a afisat consumul pe luna anterioara am vazut ca sunt trecuta la consum pausal( asta dupa ce m-am interesat pe la asociatie, mirata fiin d de cei 10 mc de apa rece si 6 mc de apa calda). Da, recunosc a fost vina mea ca nu am fost acasa la citire, dar s-a mai intamplat si in alte luni si nu a fost problema.
cei de la asociatie nu m-au lamurit prea bine ce se intampla pe viitor daca se face sau nu regularizare, au zis ca in functie de cat li se va transmite de la firma care citeste contoarele, ei atat o sa-mi calculeze.
bun!
In februarie am urmarit sa fiu acasa la citirea contoarelor, sa nu mai am surprize neplacute. mi s-au adunat din decembrie( ultiam luna cand s-au citit contoarele) pana in februarie cate 4 mc de apa atat rece cat si calda.
Acum vin si intreb daca e corect ca pe luna februarie la consum sa-mi treaca cate 4 mc de apa sau ar trebui sa mi se faca regularizare si sa se scada din cei 10, respectiv 6 mc de apa??
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:39, 24 Martie 2010
Cauza cu care va confruntati,in parte vi se datoreaza ,intrucat nu a-ti prezentat in termen ,index consum
Ramane ca intr-o perioada relativ scurta sa se regularizeze consumul .
Parcurgeti sectiunea asociatii de proprietari,care va acorda posibilitatea analizarii opiniilor exprimate in situatii similare dvs
Daca ati platit la pausal, se ia ultimul index din baza de date a asociatiei se aduna cu numarul de metri cubi repartizati in luna cu pausalul si luna urmatoare se regleaza, in functie de consum. Daca ati consumat mai putin, atunci ramane sa recuperati si luna urmatore.
@adela c
Dv. ati platit un consum estimat, nu pausal. Intre cele doua feluri de consum este o deosebire mare, inclusiv de bani.

Daca in lunile in care nu ati declarat citirea contoarelor vi s-a trecut un consum "estimat", asta presupune ca in luna imediat urmatoare in care ati dat aceasta citire sa vi se faca regularizarea. Aceasta se poate face in trei moduri:
- vi se face strict diferenta intre indexul vechi si cel nou. Diferenta rezultata (chiar si cu minus) vi se pune in lista noua, deci vi se scade un consum pus in plus in lunile precedente;
- vi se trece consum "0" pana in luna in care in mod real indexul de pe contor va depasi indexul din evidenta administratorului;
- vi se pune un consum minim, foarte mic si scaderea cantitatii pe care ati platit-o cu ocazia consumului "estimat" se face in mai multe luni.
Totul e, indiferent de modul cum vi se calculeaza consumul, sa vi se faca aceasta regularizare si Dv. sa fiti atenta sa dati citirea consumului lunar. Tineti-va si o evidenta proprie, paralela cu a administratorului.

Consumul "pausal" este un consum repartizat locatarilor care nu au apartamentele contorizate la apa, acest consum nu poate fi mai mare de 5 mc AR / persoana / luna si 3,5 mc AC / persoana / luna.
Nestiindu-se cat se consuma in realitate in acest tip de apartamente necontorizate, consumul este reglementat de metodologia ANRSC si consumul nu se regularizeaza, banii sunt dati si nu se mai revine cu recalculari.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Martie 2010
elga50, moderator
As mai aduce in discutie si faptul ca fiecare as. proprietari sa aiba aprobat in AG un Regulament propriu privind modul cum se fac lecturarile apometrelor/repartitoarelor de costuri, modul cum se impart diferentele sau pierderile dintre consumul facturat si cel rezultat din adunarea cantitatilor constatate/declarate.
Ce as face eu in cazul dvs. ? M-as adresa in primele 10 zile de la afisarea listei de plata conducerii as. prop. cu o petitie scrisa si as cere explicatii cu privire la modalitatea de calcul si a legalitatii masurilor luate la intocmirea listei de plata, atat in cazul dvs. cat si a celorlalti proprietari care nu au fost acasa la lecturarea apometrelor.
Apoi, va mai spun ceva: daca este o regula, incercati sa o respectati, mai ales ca, nu sunteti la prima abatere.
Uitati ce se scrie in regulamentul nostru in astfel de cazuri:

"Proprietarii care nu prezintă în mod repetat situaţia consumurilor la asociaţie, începând cu a treia lună vor fi trecuţi cu consumul în pauşal, adică 5,0 mc/pers./lună – apă rece şi 3,5 mc/pers./lună – apă caldă menajeră, urmând a li se face regularizarea consumului la prezentarea şi verificarea contorilor de către administrator. Oricum această situaţie nu este o situaţie normală şi daca se repetă, proprietarul v-a suporta consecinţele hotărâte în AG a proprietarilor".

Dar pana a se ajunge aici si noi procedam la repartizarea unor consumuri estimate pentru ca listele de plata trebuie sa le intocmim intr-un fel sau altul...
Spuneti-ne ce ati hotarat in AG in acesta privinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Regularizare consum apa pluto13 pluto13 In situatia in care, din civerse motive, nu am putut duce citirea apometrelor la asociatie intr-o luna de zile, luna in care, pe buna dreptate, in lista de ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)