avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea diferentelor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea diferentelor de apa

Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca suntem la zii cu citirea contorului si plata taxelor respective?
Mentionez ca cei de la asociatie nu i-au nici o masura chiar daca am cerut in repetate randuri sa treaca diferentele de apa celor care nu duc citirea contorului de apa.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 22:11, 15 Februarie 2012
Cei care nu duc citirile contorului ar trebui sa plateasca dupa nr. de persoane care locuiesc in apartament, dupa ce se scade din cantitatea totala de apa consumata a celor care au dat citirile. Daca la intrarea pe scara blocului aveti apometru, acesta masoara consumul total al intregii scari, care apare si pe factura de plata. Nu aveti ce pierderi sa platiti. Platiti exact cat scrie pe contorul de intrare in scara, defalcat dupa modelul de mai sus. Daca exista pierderi inainte de contor,acelea nu sunt ale dvs. ci ale firmei care livreaza apa. Puteti citi si Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari


Conform legii daca un propietar nu da citirea apometrului i se trece media consumului lui pe ultimele trei luni.
Eventualele diferente care apar datorita consumului estimat se regularizeaza la prima citire.
Daca nu da citirea trei luni la rand se considera ca nu are contor si i se calculeaza apa in pausal.
@veracuciula

In fiecare asociatie de prorietari exista un mod de a repartiza diferenta intre consumul facturat de furnizor si care se citeste pe contorul de bransament si.... consumul declarat de locatari.
Acest mod de repartizare se stabileste printr-un Regulament de repartizare a acestei diferente si trebuie sa fie adus la cunostinta tuturor proprietarilor.
Dar.... acest mod de repartizare difera de la asociatie la asociatie.
La dv.. celor care nu dau aceasta citire a indecsilor, ce li se pune pe lista, cat consum? Nu li se estimeaza un consum oarecare?
Aceasta estimare se poate regulariza atunci cand aduc citirea indecsilor.

Diferenta de consum intre contorul de bransament si contoarele locatarilor are mai multe cauze:
- contor de bransament defect;
- contoare de apartament defecte sau montate intr-o alta pozitie decat cea recomandata de producator sau neverificate de ani de zile pe bancul de proba (perioada de garantie metrologica este de 4-5 ani);
- diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament (mai precis - clasa C) si contoarele de apartament (mai putin precise - clasa A);
- date si ore diferite de citire pentru contorul de bransament pe de o parte si contoarele de apartament pe de alta parte;
- neinregistrarea unor cantitati de apa consumate de instalatii defecte (picuratul robinetelor, curgerea "la fir de apa" a wc-urilor, fisuri ale coloanelor verticale);
- avarii la coloanele de apa din subsol sau la tevile verticale;
- citirea gresita a indecsilor de apartament sau aproximarea lor la numar intreg, desi contorul arata si zecimale.
- estimarea unor consumuri la apartamentele care nu au declarat indecsii care sunt diferite de consumurile reale.

Vedeti deci ca aceasta cauza pe care o reclamati dv. este printre altele la fel de importante si daca se cumuleaza mai multe asemenea cauze, unele se anuleaza cu altele sau unele le potenteaza pe altele, ducand la un consum declarat diferit de cel real inregistrat pe contorul de bransament.

La noi in asociatie, cei carora li se estimeaza de 2 ori, a 3-a oara platesc un procent de 70% din aceasta diferenta (repartizat intre ei pe cota-parte indiviza), restul de 30% il platim toti ceilalti, repartizat tot pe cota-parte indiviza.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
elga50, moderator
@Carturarul
,,Conform legii daca un proprietar nu da citirea apometrului i se trece media consumului pe ultimele trei luni".
Va rog sa-m spune-ti care este aceasta lege?
La noi in asociatie in cazul cand nu reusesti sa dai citirea se trec 7 mc de apa rece/persoana si 7 mc de apa calda/persoana, chiar daca media consumului pe ultimele 3 luni este mai mica.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
elga50, moderator
In partea dreapta a acestei pagini, in sectiunea "Documente utile" gasiti sub denumirea "Repartizare pierderi apa" un Regulament de gestionare a apei in asociatie.
Cititi-l, adaptati-l situatiei concrete din asociatia dv, discutati in comitet si adopatati ceva asemanator.
Daca instalatiile comune sunt bine intretinute si nu aveti avarii, aplicand un asemenea regulament o sa ajungeti in cateva luni ca fiecare proprietar ce aduce indexul sa plateasca exact cat consuma. Ceilalti 7 m.c./persoana/luna sau cat decideti in Comitetul executiv cand o sa adopatati regulamentul.
www.avocatnet.ro/content/con...

Alte discuții în legătură

Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)