Am primit o CITATIE din partea unui NOTAR PUBLIC, in legatura cu dezbaterea unei mosteniri. Mentionez ca sunt singurul mostenitor al defunctei si ca decesul a survenit vara trecuta. Nu am facut dezbaterea ca urmare a lipsei unui act de proprietate care tine de o mica parte din masa succesorala.
Intrebarile mele sunt:
1. De cand trimit notarii CITATII ?!!!
2. In textul citatie mi se spune ca "neacceptarea in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului) atrage... prescriptia dreptului de acceptare, cf art 700 CC."
Pana ma lamuresc direct, fata in fata cu doamna notar, as aprecia orice lamuriri. Multumesc.
1. De cata vreme se dezbat succesiunile la notari de tot atata vreme acestia, in exercitarea rolului lor trimit citatii. Altfel cum sa se dezbata succesiunea fara a fi citati toti cei cu vocatie ?
2. Intr-adevar neaceptarea pe cale expresa sau tacita a mostenirii in termen de 6 luni de la moartea celui mostenit conduce la pierderea drepturilor asupa mostenirii insa mostenirea poate fi acceptata si tacit iar descendentii si ascendentii au posesia de drept a mostenirii.
Si daca, fiind singurul mostenitor, va intrebati cine a deschis procedura astfel incat sa se emita citatii, atunci trebuie avut in vedere si faptul ca, potrivit Legii notarilor publici: Art. 68. - Procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile.
Procuror ?! Pai asta nu inseamna ca ar trebui sa fiu citat sa ma prezint mai intai la procuratura, sa mi se spuna ca ma urmareste bratul cel lung al legii, nu ? (nu ca as avea vreo problema de tipul acesta). Presupun ca statul, procurorul, in speta, nu are dreptul sa ma poarte la bunul sau plac pe drumuri (sunt cetatean al unui stat strain), ca sa imi fac actele de mostenire. Au mai murit rude in familia mea si nu am pomenit niciodata ca statul sa se implice in dezbaterea mostenirilor.
Secretarul CL ? Tot nu inteleg, din moment ce toate taxele sunt la zi, platite, si oricum nu pricep ce contract are statul roman cu NOTARII, care sunt firme private. Nu sunt citat in niciun proces, nu am niciun proces nici pe civil, nici pe penal, nici cercetare, nici nimic. Si nu inteleg cum ar putea cineva "INTERESAT" sa ma oblige sa ma prezint la un anumit notar ca sa dezbat succesiunea. Cine anume decide daca persoana are dreptul sa fie INTERESATA ? Eu nu pricep nimic, aduce a Kafka. Daca duc ideea mai departe, pai ia sa ma duc si eu la un notar din judetul Salaj si sa il citez acolo pe Traian Basescu, sa vina de la Constanta cand i-o muri si lui careva din familie. Ma dau si eu interesat, zic ca Basescu imi datoreaza niste bani, chit ca nu am acte. Ma duc la NOTAR si, conform legii, nu ?... deschid dezbaterea mostenirii oricui vrea pana mea.
Ce nu pricep, iarasi, este care e baza legala conform careia eu trebuie sa ma duc la un anumit notar, cel care ma citeaza, ca sa fac dezbaterea aceasta. Si indirect, inteleg ca statul roman baga sula-n coasta omului ca sa faca actele de mostenire.
Repet, nu am procese, nu sunt cercetat, nu am datorii semnate sau nesemnate.
Nu sunteti obligat sa va prezentati in urma citarii. Asa dupa cum nici in instanta civila nu sunteti obligat sa o faceti. Riscati insa ca in instanta succesiunea sa se dezbata fara dumneavoastra, pierzand astfel orice posibilitete de a invoca drepturi asupra succesiunii.
Competenta notarului e data de ultimul domiciliu al defunctului. Asadar, doar un notar care functioneaza acolo va poate cita.
Cu procurorul si secretarul consiliului local lucrurile sunt simple. Nu e cazul sa va bateti capul cu ele.
In final. aveti un aer de revoltat pe toti si pe toate. Nu va foloseste la nimic, credeti-ma.
Multumesc, dar nu raspundeti la intrebare. Normal ca nimeni nu ma poate aresta daca nu ma prezint intr-o speta ce tine de civil, insa repet intrebarile:
1. care este, daca este, cadrul legal care permite unui anumit notar sa citeze spre dezbatere succesorala pe unicul mostenitor al unui defunct.
2. care este, daca este, cadrul legal care permite statului sa oblige o persoana la a dezbate mostenirea parintilor sai.
3. cadrul legal care sta la baza contractului dintre autoritati ale statului roman si anumit notari publici, din moment ce prin notar ziceti ca repzentanti ai statului pot sa citeze o persoana, in vederea dezbaterii unei succesiuni. Adica ma intereseaza cum anume sunt alesi notarii care inteleg ca sunt contactati de catre autoritati ca sa trimita citatii. Daca se face licitatie, sau e cu incredintare directa :-)
Sunt intrebari de principiu, si oricine a trait indeajuns de mult intr-o tara unde libertatile individuale sunt respectate, ar intelege tonul meu. Iar supararea vine si din faptul ca ma aflu la 16.000 de kilometri de Romania. Dumneavoastra v-ar conveni sa calatori 48 de ore cu avionul ca urmare a unei citatii notariale pe o speta care mi se pare absolut ridicola ?
Mostenire
MCMonica
Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)